Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az egyetem és Cannes

Szőcs Petra rövidfilmje indul az Arany Pálmáért, míg Provincia című rövidfilmjével Kárpáti György Mór a „Cinéfondation” szekcióban, a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében mutatkozhat be a filmvilág elsőszámú nemzetközi fórumán, a 67. Cannes-i Filmfesztiválon.


A májusi cannes-i filmfesztiválon, a nagyvilág filmfőiskolásainak legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be Provincia című diplomafilmjével. A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.

A Cinéfondation szekcióban a díjakról neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri dönt, idén Abbas Kiarostami iráni rendező elnökletével.

Kárpáti György Mór 1984-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában végezte tanulmányait. Erdő című, harmadéves vizsgafilmje 2011-ben a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Shorts szekciójában versenyzett. Provincia című diplomafilmjének főszereplői Orosz Ákos és Fátyol Hermina, operatőre Hartung Dávid, vágója Duszka Péter Gábor, producerei Bosnyák Miklós és Lovas Nándor. A film a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

Szőcs Petra A kivégzés című 15 perces alkotása pedig a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért indul. Petra 2009-ben végzett filmdramaturg szakon, abban az osztályban, ahonnan többen jelentkeztek már nagyjátékfilmmel, például Bodzsár Márk.

A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő forgatókönyve alapján készült film főszereplője Orsi és Örsi, az örökbefogadott testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani. A kivégzés című film a Katapult Film és a Merkel Film koprodukciójában készült, producere Angelusz Iván.