Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Újra várja vendégeit az Erzsike Espresszó

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felújította a legendás Erzsike Espresszót, ahová évtizedekig jártak a Színművészeti Főiskola hallgatói, oktatói, s a művészvilág jeles képviselői. A HírTV összefoglalója: Erzsike Espresszó neve összefonódott a Színművészeti Főiskolával. Évtizedekig volt szemtanú és családtag. Erzsike fogalom volt. Örkény Istvántól Fejes Endréig, jóformán mindenki megfordult itt, aki számított. Szerepek sorsa dőlt el, […]

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felújította a legendás Erzsike Espresszót, ahová évtizedekig jártak a Színművészeti Főiskola hallgatói, oktatói, s a művészvilág jeles képviselői.

A HírTV összefoglalója:

Erzsike Espresszó neve összefonódott a Színművészeti Főiskolával. Évtizedekig volt szemtanú és családtag. Erzsike fogalom volt. Örkény Istvántól Fejes Endréig, jóformán mindenki megfordult itt, aki számított. Szerepek sorsa dőlt el, álmok s tervek születtek meg, örökre szóló barátságok és szerelmek szövődtek. Az évtizedek alatt Erzsike kiállta az idő próbáját, hiszen 1948-től bizonyítottan már működött. Olyan kultikus hellyé vált, melyből nem sok létezik a városban. Bár voltak nehéz időszakai is, amikor zárva tartott, majd újra kinyitott és egyéb más vendéglátóipari egységként kereste a helyét. Végül visszatalált eredeti küldetéséhez, s immáron az SZFE kötelékén belül Főnix madárként hamvaiból újjászületve megnyitotta kapuit.

A gyönyörűen felújított presszót Rátóti Zoltán rektor, és dr. Szarka Gábor kancellár nyitotta meg. Rátóti Zoltán reményét fejezte ki, hogy bár az Erzsike Espresszó új köntöst kapott, a lelkét nem lehetett kicserélni, s most egy új nemzedék espresszója lesz, bízva abban, hogy a hely tovább viszi hagyományait.

Dr. Szarka Gábor kancellár beszédében kiemelte, hogy bízik abban, hogy az Erzsike Espresszó számos egyetemi rendezvény helyszíni lesz a jövőben.

Az eseményen részt vett Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntötte az ünnepélyen megnyitón megjelenteket. A rendezvényen Galántai Csaba egyetemünk oktatója mutatta be az Erzsike Espresszó történetét. A megnyitó ünnepségen részt vett Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész is.

Az ünnepélyes megnyitó zárásaként Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja idézte fel főiskolás éveit és osztott meg néhány emlékezetes pillanatot, ami az Erzsike Espresszóban történt.

Az alábbi videósorozatban jeles színművészeink idézik fel “erzsikés” emlékeiket: