Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Balázsovits Lajos lett a Nemzet Színésze

Balázsovits Lajost Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színi igazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg kollégái a Haumann Péter halálával megüresedett helyre a nemzet színészei közé. Június 22-én a Nemzeti Színházban találkoztak a nemzet színészei – Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy […]

Balázsovits Lajost Balázs Béla-díjas magyar színművészt, színházi rendezőt és színi igazgatót, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg kollégái a Haumann Péter halálával megüresedett helyre a nemzet színészei közé.

Június 22-én a Nemzeti Színházban találkoztak a nemzet színészei – Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza – a színház igazgatói irodájában. Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba, amelynek értelmében a mai naptól Balázsovits Lajos a cím új birtokosa. Az új nemzet színészének elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon – adta hírül a Nemzeti Színház.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet azok a színművészek kaphatják meg, akik betöltötték a hatvankettedik életévüket, eltöltöttek legalább negyven évet a színészi pályán, vagy legalább húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán. Ha a cím egy viselője meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

Balázsovits Lajos 1946-ban született Nagykanizsán, 1965-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1969-ben szerzett diplomát. Főiskolásként többször is szerepelt a Madách Színház előadásaiban, majd a diploma után csatlakozott a színház társulatához. 1974-től a Vígszínház, majd 1979-től a Mafilm társulatának tagja volt, 1982-től 1990-ig ismét a Madách Színház művésze. 1991-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1992-től 2012-ig pedig a budapesti Játékszínt igazgatta.

Még főiskolásként kezdett filmezni, pályakezdőként lett Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike. Az 1990-es évektől kezdve viszont újra inkább a színház világára koncentrált a színészi szerepek mellett rendezőként, illetve színházigazgatóként. Jancsó Miklós felkéréseit azonban ekkor sem utasította vissza: az Isten hátrafelé megy, a Kék Duna keringőA mohácsi vész és az Ede megevé ebédem című filmjeiben is játszott. 2018-ban visszavonult a színháztól, azóta a családjának szenteli minden idejét.

Balázsovits Lajos 1982-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben Érdemes Művésznek választották, 2015 óta pedig Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában. 2020-ban Nagykanizsa polgármestere a város díszpolgárává választotta.

Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Forrás: MTI