Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Beszámoló a krakkói CEEGS konferenciáról

szeptember 26-28. A CEEGS (Central and Eastern European Game Studies) eredete 2013-ra nyúlik vissza, a brnói Masaryk Egyetem játéktervezéssel foglalkozó kutatóközpont ekkor szervezte meg az első workshopot. 2014-ben cseh kutatók előadásaival konferenciává bővült az esemény. 2015-ben vált nemzetközivé, ekkor Tomasz Z. Majkowskiv, a krakkói Jagelló Egyetem Lengyel Tanszékének adjunktusa Krakkóban szervezte meg közép- és kelet-európai […]

  1. szeptember 26-28.

A CEEGS (Central and Eastern European Game Studies) eredete 2013-ra nyúlik vissza, a brnói Masaryk Egyetem játéktervezéssel foglalkozó kutatóközpont ekkor szervezte meg az első workshopot. 2014-ben cseh kutatók előadásaival konferenciává bővült az esemény. 2015-ben vált nemzetközivé, ekkor Tomasz Z. Majkowskiv, a krakkói Jagelló Egyetem Lengyel Tanszékének adjunktusa Krakkóban szervezte meg közép- és kelet-európai résztvevőkkel az eseményt, 2019-ben is ő látott vendégül minket.

  1. szeptember 25-én érkeztünk meg Krakkóba kis csapatunkkal (Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező MA szak Videójáték Látványtervezés specializáció I. évf.: Atrim Rebeka, Gaál Krisztina, Heppes Áron, Horváth Dominika, Pintér Adrienn és Szemes Zsanett).

A játéktudománnyal foglalkozó előadók és résztvevők túlnyomó többsége 2019-ben is még főként közép- és kelet-európai régiókból érkeztek, de látogatásunk során találkoztunk izlandi és svéd érdeklődőkkel is.

A háromnapos eseményen délelőtti és délutáni sávra bontva két blokkra osztva lehetett részt venni a főként bölcsészet- és társadalomtudományi megközelítések felől tartott előadásokon. A és B blokkon belül három előadásonként (ami nagyjából 20-30 perc) szünetet tartunk. Ilyenkor egy kis svédasztal szolgálta ki a megéhező-megszomjazó résztvevőket. A nap folyamán szabad volt az átjárás a blokkok és előadások között, de a szervezők (akik nagy többségében a krakkói egyetem tanárai és diákjai) megpróbálták a kurzusokat olyan hármas blokkokba rendezni, amelyek egymásra épültek, így a résztvevők nagy valószínűséggel mind három kurzust végig hallgatták.

A konferencia családias jellegét tükrözik az esti programok. Kifejezetten kapcsolatépítés jelleggel minden este tartottak egy kis eseményt a város különböző pontjain.

Első este egy kocsmában gyűlt össze a társaság, ahol a helyi sörök mellett oszthatták meg tapasztalataikat az emberek. Ezeken az estéken házigazdánk volt a főszervező, Tomasz Z. Majkowski. Fő összekötő emberként végigjárta a társaságokat. Örömmel üdvözölt minket, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új játék specializációs osztályát, hisz így új résztevőkkel bővült a CEEGS csapata. Mint megtudtuk mi voltunk az egyetlenek, akik nem előadóként, hanem csak hallgatóként jelentek meg az eseményen.

Második este az ismerkedésen túl már a játéktudomány aktuálisan felvetett kutatási problémáiról is társalogtunk. A harmadik este pedig egy társasjátékokra specializálódott pub-ban gyűltünk össze, ahol közösen játszottunk.

2020-ban új ország ad otthont az eseménynek, ekkor Észtországban, Tallinban szervezik meg a konferenciát. Reméljük, néhány éven belül nem csak hallgatók lehetünk, hanem vendéglátók is a Szentkirályi utcában.