Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Dalversenyt rendezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Bagó Gizella professor emerita, az SZFE művésztanára szervezésének köszönhetően immáron 40. alkalommal vehettek részt hallgatóink az Egyetem dalversenyén. Az SZFE dalversenyét Neményi Lili (1902-1988) operaénekesnő alapította 40 évvel ezelőtt. A Dalverseny lényegét Neményi Lili hallgatókhoz írt levelének alábbi részlete mutatja be: „1000 Pillangókisasszony, 100 Mimi, 300 Susanna, 1000 Traviata, millió Víg Özvegy lehetett körülöttem, és […]

Bagó Gizella professor emerita, az SZFE művésztanára szervezésének köszönhetően immáron 40. alkalommal vehettek részt hallgatóink az Egyetem dalversenyén.

Az SZFE dalversenyét Neményi Lili (1902-1988) operaénekesnő alapította 40 évvel ezelőtt. A Dalverseny lényegét Neményi Lili hallgatókhoz írt levelének alábbi részlete mutatja be:
„1000 Pillangókisasszony, 100 Mimi, 300 Susanna, 1000 Traviata, millió Víg Özvegy lehetett körülöttem, és nem irigyeltem őket soha. Életemben egyet irigyeltem TITEKET, főiskolai hallgatókat. Én nem lehettem az. Szegények voltunk, és már 15 éves koromban felléptem. Kenyeret kellett keresnem. Ott fent a színpadon tanultam meg munka közben a mesterséget, ami később foglalkozássá lett, majd egy gyönyörű tudatos pillanatban hivatássá vált. De mindig fájt, hogy nem lehettem egy ifjú közösség tagja. Ezért hát most öregen, majd később a halálom után emlék – képen, de itt leszek közöttetek mégis. Hogyan? 1 darab ” Vándor ezüst serleget ” adok az Intézetnek, hogy a serlegre minden évben megrendezett „Sanzon Vizsga” legjobb szereplőjének nevét rávéssék a dátummal együtt. A nyertes egy betétkönyvbe helyezett összeg évi kamatát kapja meg jutalmul. Ennyit adok örömmel, szívesen, hogy egy értékes műfaj a helyére kerüljön. Legyen élő, használható anyag, amit kell és érdemes énekelni, foglalkozni vele. A serleget és a vele járó pénzösszeget minden év márciusában ítéljék, és adják oda a nyertes színészpalántának.”

A hallgatók két mű előadásával indulhattak a versenyen, egy francia vagy magyar nyelven előadott francia sanzonnal és egy XX. vagy XXI. századi magyar vagy külföldi zeneszerző irodalmi szövegre komponált művével.

A 2021 / 22 – es tanévben a nyertes „ifjú színészpalánták”:
I. díj: ILLÉS ADRIÁN III. zenés színművész osztály
I. díj: BUKOVSZKY ORSOLYA II. prózai színművész osztály
II. díj: LIBER ÁGOSTON III. zenés színművész osztály
III. díj: TÓTH DOMINIK III. zenés színművész osztály

Különdíjak:
Francia sanzon előadói díj: FÜLÖP KRISTÓF III. zenés színművész osztály
MOLNÁR ANDRÁS II. prózai színművész osztály
Megzenésített vers, sanzon előadói díj: VARGA JÁRÓ SÁRA III. zenés színművész osztály
LUKÁCS ÁDÁM II. prózai színművész osztály

Neményi lili levelének egy másik részlete:
„A klasszikus sanzonok mellett kérem, hogy a most élő tehetséges írókat zeneszerzőket is vegyék fel műsoraikba, ha értékben olyan nívót képviselnek, mint a régiek.”
2006 óta Bagó Gizella tanárnő az SZFE és Fekete Gyula tanár úr, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) kezdeményezésére együttműködés jött létre a színinövendékek és a zeneszerző szakos hallgatók között. Az LFZE zeneszerző szakos hallgatói dalokat komponálnak az SZFE hallgatói által választott versekre. Az elmúlt versenyeken több mint 50 fiatal zeneszerző több mint 80 dalt komponált hallgatóink részére.

Az idei Dalversenyre 6 új kompozíció született. Az SZFE első éves hallgatói által kiválasztott legjobb dal szerzője: KOCSÁK GERGŐ I. éves alkalmazott zeneszerző szakos hallgató.

A Dalversenyen éneklő hallgatók tanárai:
Hangképző tanárok: Bagó Gizella, Berecz Bea, Decsi Ágnes, Denk Viktória, Kővári Judit, Márta Judit, Vámossy Éva, Vincze Klára
Korrepetitor tanárok: Axmann Péter, Erdélyi Ilona, Grósz Zsuzsi, Kéménczy Antal, Lengyel Andrea. Magony Enikő, Termes Rita