Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Diplomafilmek bemutatója az Urániában

Egyetemünk végzős BA filmesei, az első 6x6 évfolyam január 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett díszbemutatón mutatták be diplomafilmjeiket. 43 alkotó, 8 osztályvezető tanár, több mint 500 lelkes néző és 7 valóban minőségi rövidfilm.


Csordultig telt az Uránia nagyterme a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2011-ben indított, úgynevezett 6×6-os filmes évfolyamának bemutatóján, ahol a diákok diplomafilmjeit vetítették.

A 6×6-os évfolyammal egy új típusú képzési struktúrát próbálunk ki az SZFE-n. A 6×6 elnevezésű oktatási forma különlegessége, hogy a filmkészítés legfontosabb szakágai szerint szakokra bontva, de a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanultak és alkottak a hallgatók. A rendezők, forgatókönyírók, operatőrök, vágók, hangmesterek és gyártásvezető-producerek a 3 év alatt végig stábokban dolgoztak, így készítették filmjeiket is.

Szász János osztályvezető szerint az új képzési forma sikere nem csupán a gyakorlatban mutatkozik meg, hanem az elkészült filmeken is egyértelműen látszik. Az első évfolyam kiváló munkáira alapozva terveik szerint a 2015-16-os tanévben újra elindítják a 6×6 képzést.

A 6×6 ezúttal negyvenhárom: ennyi diákja volt az említett évfolyamnak, akik a díszbemutatón búcsúztak az egyetemtől. Az új forma nyilvánvalóan jól működik, a közönség igazán minőségi kisfilmeket láthatott, s a nézőtér hosszan és lelkesen ünnepelte a harmadéves alkotókat és tanárokat.

Osztályvezetők: Szász János, Janisch Attila, Máthé Tibor, Hutlassa Tamás, Schulze Éva, Szabó Iván, Sellő Hajnal, Balázs Gábor

A vetített filmek: 
Romanian Sunrise ‘24
Határ ‘23
Két vödör víz ‘17
Boglárka ‘21
Zsibvásár ‘27
Mindig csak ‘22
Betonzaj ‘32

Gratulálunk az alkotóknak!