Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla díjas magyar filmrendező

Az érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere 1932-ben született Budapesten, később vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd a kispesti textilgyárban dolgozott. 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Herskó János osztályába nyert felvételt. Miután sikeresen diplomázott a Mafilm állományába került, ahol első dokumentumfilmje állami gondozott gyerekekről szólt Üzenet a miskolci fesztiválon […]

Az érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere 1932-ben született Budapesten, később vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd a kispesti textilgyárban dolgozott. 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Herskó János osztályába nyert felvételt.

Miután sikeresen diplomázott a Mafilm állományába került, ahol első dokumentumfilmje állami gondozott gyerekekről szólt Üzenet a miskolci fesztiválon és az ezt követő Tisztelt cím! amellyel Krakkóban nyert díjat.

Férjével, Böszörményi Gézával első közös sikerük az Ismeri a szandi-mandit? című játékfilm volt 1969-ben, később, 1988-ban szintén közösen rendezték Böszörményi internálásának körülményeit megidéző Recsk 1950-1953, Egy titkos kényszermunkatábor története című politikai dokumentumfilmet.

Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza együtt kaptak Kossuth-díjat 2000-ben, közösen lettek a magyar mozgókép mesterei 2004-ben. Gyarmathy Líviát 1978-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1987-ben érdemes művész, 1990-ben kiváló művész lett, 2001-ben Millenniumi-díjjal és Magyar Örökség díjjal ismerték el igazságfeltáró művészetét. 2008-ban megkapta a magyar filmkritikusok és a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a CineFest, 2015-ben a Budapest International Documentary Festival (BIDF) életműdíját.

Azt vallotta: meg kell találni a témát, és úgy kell megvalósítani, hogy elvarázsolja a nézőt.

Forrás: www.papageno.hu