Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Elhunyt Ráday Mihály

79 éves korában elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas magyar filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke. Ráday Mihály az ...


79 éves korában elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas magyar filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-rendező szakát is elvégezte. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. A Magyar Televíziónál eltöltött évei alatt számtalan ma már legendás tévéfilm, többek között a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági sorozat, valamint az Unokáink sem fogják látni tévéfilmek egyik szerzője volt.
1982-ben alapítója volt a Budapesti Városvédő Egyesületnek. Döntő szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, a helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, a Clark Ádám téri mozaikcímer helyreállítását, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Többek között kezdeményezte a vidámparki körhinta felújítását, a Centrál kávéház, a Gresham-palota újjáépítését.
Számos díjjal tüntették ki, többek között Balázs Béla-díjat (1979), Kossuth-díjat (1996), Táncsics Mihály-díjat (2005) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2009) kapta meg, valamint 2021-ben Budapest díszpolgárává avatták.

(fotó:MTI)