Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Elhunyt Vagyóczky Tibor operatőr

Kilencvenegy éves korában, hétfőn elhunyt Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas és Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjas magyar operatőr-rendező, egyetemi docens, az Európai ...


Kilencvenegy éves korában, hétfőn elhunyt Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas és Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjas magyar operatőr-rendező, egyetemi docens, az Európai Operatőrök Szövetsége (IMAGO) egykori elnöke, a Magyar Operatőrök Társaságának alapító tagja – adta közre a Magyar Operatőrök Társasága.

Vagyóczky Tibor 1931. szeptember 6-án született Budapesten. 1951 és 1955 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatója volt, ebben az időszakban ismerkedett meg Zsigmond Vilmossal és Kovács Lászlóval. 1955 és 1987 között a Mafilmnél dolgozott, Illés György közvetlen munkatársaként. 1987-1990 között a Movi rendező-operatőre volt. 2001 és 2003 között az IMAGO (Európai Operatőrök Társaságának) elnökeként tevékenykedett.

Vagyóczky Tibor 1965-től harmincöt éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola egyik meghatározó tanára volt, oktatott továbbá a Szent István Egyetem kommunikációs szakán is. Ő szerkesztette és részben írta a Kézikönyv film- és tévéalkotóknak című kötetet, az egyik legmeghatározóbb magyar nyelvű filmes tankönyvet, amely több kiadásban is megjelent. Emellett főszervezője volt a HSC digitális napok rendezvényének.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével 2008-ban tüntették ki, 2020-ban elnyerte az IMAGO International Tribute AWARD díjat, amelyet a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny gáláján vehetett át.

Hosszú pályafutása során olyan filmekben nyújtott kiemelkedő operatőri teljesítményt, mint például a Nehéz emberek, az Esős vasárnap, az Ezek a fiatalok, a Nem szoktam hazudni vagy a Fiúk a térről. Ezeken felül pedig több mint száz rövid- és dokumentumfilm alkotója volt.

Forrás: www.origo.hu