Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Hevesi 75 konferencia

Hevesi Sándorra, a 20. század magyar színházi gondolkodásának meghatározó alakjára halálának 75. évfordulóján konferenciával emlékezik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Minden érdeklődőt szeretettel várunk november 7-én 15 órakor a Nádasdy teremben.


Hevesi Sándorra, a 20. század magyar színházi gondolkodásának meghatározó alakjára, a legendás rendezőre, drámaíróra, dramaturgra, színigazgatóra – és az első rendezőosztály indítójára – halálának 75. évfordulóján konferenciával emlékezik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A konferencia célja, hogy érzékeltesse Hevesi Sándor életművének gazdagságát és sokszínűségét, illetve hogy felhívja a figyelmet azokra az összefüggésekre, amelyek révén Hevesi Sándor munkássága elevenen kapcsolódik a mai magyar színházhoz.

A konferencián egyetemünk doktoranduszai, Harangi Mária és Cortés Sebastián, valamint eyetemünk oktatói, Győrei Zsolt, Hegedűs D. Géza, valamint színháztörténész vendégeink, Gajdó Tamás (OSZMI) és Imre Zoltán (ELTE) adnak elő.

Hevesi Sándor a legendás Thália Társaság egyik alapítója volt, rendezőként és főrendezőként dolgozott a Nemzeti Színházban, a Magyar Színházban, a Népszínház-Vígoperában és az Operaházban. A róla szóló monográfia közel háromszáz rendezését veszi számba. Korának egyik legfelkészültebb színházi embere volt, levelezett Gordon Craiggel, Londonban előadásokat tartott Shakespeare-ről, illetve a magyar irodalomról. 1929–34 között a Színművészeti Egyetem tanára volt, ő indította el az első rendező-képzést.  Színháztörténeti, dramaturgiai, rendezői tanulmányai a modern színházi gondolkodás alapszövegei. Sikeres drámaíróként illetve Jókai, Mikszáth regényeinek színpadi átdolgozójaként tartották számon, fordítóként Molière, Wilde, Beaumarchais drámáit ültette át magyarra, G. B. Shaw pedig kizárólagos jogot adott neki darabjai magyarra fordítására.

2014. november 7., péntek 15.00

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vas utca 2/D

Nádasdy-terem

A belépés ingyenes.

Program:

Hegedűs D. Géza: Egy kis könyv nagy kérdései

Imre Zoltán: Hevesi Sándor és a Thália Társaság

Cortés Sebastián: Hevesi és Sztanyiszlavszkij: két színházi alkotó és pedagógus a régi és a modern színjátszás határán

Harangi Mária: „Gesztusban oldani föl a muzsikát”– Hevesi Sándor az Operaházban

Győrei Zsolt: Elzevirek – Hevesi Sándor elfelejtett drámái

Gajdó Tamás: A Nemzetin / nemzeten innen és túl. – Bajor Gizi és Hevesi Sándor