Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Közös terepmunkán ausztrál és magyar dokumentumfilm-rendező hallgatók

A dokumentumfilm-rendező MA osztály hallgatói az ausztrál Griffith Egyetem (Brisbane) hallgatóival közösen kilenc napos terepmunkán vesznek részt Turán szeptember közepén. Az alkotótáborban együtt készítenek filmeket. A mini-stábokat a CEU (Közép-Európai Egyetem) szociológus hallgatói egészítik ki.


Almási Tamás osztályai az elmúlt 14 évben Szatmárcsekén, Orosházán, Hegykőn, Rúzsán és Kazincbarcikán végeztek terepmunkát. (A szemeszterek során egy-egy településre többször is, átlagban 2-5 alkalommal visszajárnak.)

A rendező-hallgatók maguk alkotják a stábokat. Az ott töltött 7-10 nap alatt keresik meg a készítendő filmek témáit, szereplőit, pályázati formában írnak anyagokat – szinopszis, vizuális terv, megvalósítási terv, rendezői koncepció -, amelyeket pitchelnek és az elfogadott filmterveket forgatják le, amiket azután az SZFE-n vágnak meg. Az elkészült 9-15 perces filmek egy-egy másolatát átadják a fogadó településnek – a szállás és a vendéglátás eszmei ellenértékeként -, amit az ott élők a városi televíziókban, illetve helyi fesztiválokon tekinthetnek meg. A világukat bemutató alkotásokat a helybéliek rendszerint nagy tetszéssel fogadják. (Néhány film rangosabb nemzetközi és hazai fesztiválokra is meghívást kapott.)

Az előkészítő, szervező és oktató munkát Almási Tamás Kékesi Attilával közösen végzi. Az oktató stáb időnként kiegészül Balázs Gábor és Báron György tanár urakkal. Az utóbbi két évben néhány hangmérnök hallgató is segítette a stábokat. 

Nem mellékes, hogy az elmúlt másfél évtizedben kb. 12-13 millió forint értékű támogatást sikerült szerezni a rendezőképzés ezen speciális formájához. 

A mostani terepmunkára Péter Hegedűs magyar származású rendező tanár vezetésével érkeznek az ausztrál diákok.