Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Lezsák Levente kaszkadőr alapismeretek előadása

Az Alkotóműhelyek Hete Lezsák Levente előadásával rajtolt el, aki a kaszkadőr szakma rejtelmeibe avatta be a fiatalokat. Ez a különösen izgalmas téma sok hallgatót vonzott számos területről. Az érdeklődő fiatalok között jelen voltak rendező, színész, gyártás, hang és báb szakról érkezett hallgatók is. Lezsák Levente harminc éve kaszkadőr, komoly tapasztalttal bír, hiszen filmes munkáinak száma […]

Az Alkotóműhelyek Hete Lezsák Levente előadásával rajtolt el, aki a kaszkadőr szakma rejtelmeibe avatta be a fiatalokat. Ez a különösen izgalmas téma sok hallgatót vonzott számos területről.

Az érdeklődő fiatalok között jelen voltak rendező, színész, gyártás, hang és báb szakról érkezett hallgatók is. Lezsák Levente harminc éve kaszkadőr, komoly tapasztalttal bír, hiszen filmes munkáinak száma meghaladja a kétszázat. Másfél évtizede Levente már kaszkadőr szakértőként is dolgozik, tehát ő felel azért a csapatért, akik a film látványos kaszkadőrjeleneteit valósítják meg. Levente segítségével a hallgatók végig kísérhették azt a folyamatot, hogyan válhat valaki kaszkadőrré, és mi is egy kaszkadőr pontos feladata egy produkcióban. Magyarországon kevesebb, mint negyven olyan aktív kaszkadőr dolgozik, akik egészen komoly és veszélyes munkában is képesek helyt állni. Lezsák Levente beavatta a hallgatókat a kaszkadőr szakma különböző kihívásaiba. Nem csak a fizikai és a technikai munkát tartotta fontosnak, hanem a mentális megterhelésre is felhívta a hallgatók figyelmét, mert a fizikai és a mentális munka összessége dönti el, ki az, aki alkalmas erre a pályára. Különösen nehéz mentális terhelésre példát is mondott: szakértőként és kaszkadőr-rendezőként kollégáit életveszélyes helyzetekbe kell hoznia, amiért morális felelősséget kell vállalni. Ez nem könnyű feladat. Lezsák Levente nem egyszer ezt a terhet csak úgy tudta magában feloldani a pályája során, hogy az adott jelenetet nem osztotta ki, hanem ő maga vállalta el. Az egyik ilyen félelmetes jelenetet – egy harminc másodperces egész alakos égést – szerencséjük volt a hallgatóknak bejátszáson is megnézni. Nem csupán magát a filmjelenetet, hanem a jelnetre való felkészülést, illetve a jelenet végén a tűz eloltását is figyelemmel kísérhették.

Elméleti oktatás után következett a gyakorlat. Levente segítségével a hallgatóknak lehetőségük volt, életükben talán először egy rövid verekedés-jelenetet összeállítani, eljátszani és leforgatni.

A kaszkadőr hangsúlyozta, hogy nagyon szerencsés helyzet, hogy egy évvel ezelőtt az egyetem tantervébe bekerülhetett a kaszkadőri ismeretek is. Ennek keretében a hallgatók többek között lovagolni tanulnak és fegyverszakértők segítségével sajátíthatják el a fegyverekkel való színészi munkát.

B. Török Fruzsina