Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Magyar színházak Trianonja

Az alkotó és jeles művészek jelenlétével avatták fel a magyar színházak Trianonja emlékművét a Nemzeti Színház előtti Hajóorrban szombat délelőtt. Böjte Horváth István szobrászművész szabadtéri alkotása az elszakított magyar színházak összetartozását hirdeti, kifejezve azt is, hogy százév után is életerős magyar színjátszás létezik a Kárpát-medence határainkon túlra szakított területein is. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház […]

Az alkotó és jeles művészek jelenlétével avatták fel a magyar színházak Trianonja emlékművét a Nemzeti Színház előtti Hajóorrban szombat délelőtt.

Böjte Horváth István szobrászművész szabadtéri alkotása az elszakított magyar színházak összetartozását hirdeti, kifejezve azt is, hogy százév után is életerős magyar színjátszás létezik a Kárpát-medence határainkon túlra szakított területein is. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének kezdeményezésére megalkotott emlékmű üzenete a magyar színjátszás feloszthatatlan voltát erősíti meg.

Az I. világháborút lezáró döntés következményeként rengeteg magyar színház került a határainkon túlra, teljes társulatokat választottak el az anyaországtól. A Kárpát-medence összefüggő szerves kulturális életének szétszakítása komoly hatással volt a magyar színházi életre is, azonban egy évszázad is kevés volt arra, hogy meg lehessen törni a határainkon túli magyar nyelvű színjátszást.

Az eseményen az alkotó mellett beszédet mondott, Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, az SzFE fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, Szarvas József színművész, valamint Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Az emlékműnek része egy virtuális kiállítás is, amely elérhető a Nemzeti Színház előtti Hajóorrban felállított alkotáson leolvasható QR-kód használatával.

Az avatásról szóló részletes tudósítás elérhető a https://nemzetiszinhaz.hu/magazin/2021/12/a-magyar-szinhazak-trianonja-emlekmuavatas-december-4-en-a-hajoorrban oldalon.

Képek forrása: MTI