Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Margit Királynő Hagyomány Program – együttműködés az SZFE és a QMU között

Magyarország londoni nagykövetsége november 4-én jótékonysági gálavacsorát szervez Londonban. A gálavacsora célja egy ösztöndíjalap létrehozása, ami lehetőséget biztosít a skóciai Queen Margaret University (QMU) és az SZFE között létrejövő hallgatói csereprogram megvalósítására. Az eseményen egyetemünket M. Tóth Géza rektor képviseli.


A skóciai Queen Margaret University (QMU) és Magyarország londoni nagykövetsége közös kezdeményezéseként indult el a Margit Királynő Hagyomány Program tervezése. A program a magyarországi születésű Skóciai Szent Margit királynő hagyományának állít emléket.  A kezdeményezés célja, hogy lehetőséget biztosítson az edinburghi Queen Margaret University és a budapesti SZFE hallgatói számára szakmai fejlődésüket előmozdító csereprogramban való részvételre.

A diákcsere program az előzetes tervek szerint egy szemeszter hosszúságú, keretében a Queen Margaret University diákjai a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatják tanulmányaikat, és fordítva. A csereprogramot az erre a célra létrehozott ösztöndíjalapból finanszíroznák az intézmények.

Az alap létrehozását segítendő a londoni magyar nagykövetség a skóciai Caledonian Clubbal közösen jótékonysági gála vacsorát ad neves személyek részvételével Londonban, ahol bejelentik az ösztöndíjprogramot, és megkezdődik az adományok gyűjtése. Az SZFE képviseletében M. Tóth Géza rektor lesz jelen.

Az SZFE az együttműködés keretében az angol nyelvű Actors Training for Stage and Screen – The Method after Stanislavski című modul jellegű kurzusát kínálja. A hallgatók színpadi és filmes gyakorlatokat kapnak, elsajátítják a kelet-európai színészképzési módszereket, együtt dolgoznak operatőrökkel, rendezőkkel, bábosokkal, koreográfusokkal. A modul részképzés jellegű, a realista színházi formanyelv nagy iskoláinak hagyományát ötvözi a kortárs film és színház gyakorlatával.

Az adománygyűjtés a tervek szerint folyamatos lesz, ezzel biztosítva az ösztöndíjprogram hosszú távú jövőjét. A csereprogram a sikeres adománygyűjtést követően a 2015/16-ös tanév őszi szemeszterétől indulhat.