Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Marton László 70 éves

Tisztelettel köszöntjük őt, aki a Vígszínházbeli évtizedes munkássága mellett Egyetemünkön sok tehetséges színészt indított el a pályán; első osztálya 1979-ben indult, jelenleg nyolcadszor osztályfőnök. Ezt a kitartó, szenvedélyes pedagógusi munkásságát is övezze tisztelet.

Ascher Tamás


 

Marton László (sz: Budapest, 1943. január 6. ) Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színházrendező, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Vígszínház főrendezője.

 

A Színház-és Filmművészeti Főiskola rendező tanszakának elvégzése után, 1968-ban kezdte el rendezői pályáját a Vígszínházban. Magyarországi előadásai mellett számos külföldi színház hívta vendégrendezőnek, előadásait több mint negyven országban játszották világszerte. Nagy sikerrel dolgozott Weimarban, Detmoldban, Helsinkiben, Dublinban, Tel Aviv-ban, Louisville-ben, Chicagóban, Torontóban, valamint Kanada és az USA több más városában is.

 

1990-ben a londoni Guildhall School of Music and Drama tiszteletbeli professzornak választotta, 1997 novemberétől pedig a Society of Stage Directors and Choreographers (USA) fogadta tagjai sorába, elsőként a magyar színházrendezők közül. Az évek során tanított, illetve mesterkurzust tartott Cambridge-ben, Oxfordban, a Yale Egyetemen, Knoxville-ben, Vancouverben, a North carolinai egyetemen, Torontóban, Chicagóban és Németország több városában is.

 

1971 óta a Színház- és Filmművészeti Főiskola oktatója, egyetemi tanári címet 1992-ben szerzett. Számos színész osztályt vezetett az elmúlt évtizedekben, jelenleg a negyedéves színművész osztály vezetője, Hegedűs D. Gézával és Forgács Péterrel közösen.