Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Megnyitotta kapuit a VÉNÉGY Fesztivál

A négynapos fesztivált a Színház- és Filmművészeti Egyetem ÁRTÉR elnevezésű helyszíne nyitotta meg. A rendezvény lehetőséget biztosít a hazai művészeti egyetemek bemutatkozására és a közös szakmai munkára is. Idén első alkalommal ad otthont a VÉNÉGY Fesztivál az Összművészeti Évzárónak. A fesztivál nyitó napján az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, Dr. Antal Zsolt és egyetemünk oktatója, […]

A négynapos fesztivált a Színház- és Filmművészeti Egyetem ÁRTÉR elnevezésű helyszíne nyitotta meg. A rendezvény lehetőséget biztosít a hazai művészeti egyetemek bemutatkozására és a közös szakmai munkára is. Idén első alkalommal ad otthont a VÉNÉGY Fesztivál az Összművészeti Évzárónak.

A fesztivál nyitó napján az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, Dr. Antal Zsolt és egyetemünk oktatója, Dr. Herczeg Tamás Művészeti stratégia kihívásai címmel folytatott pódiumbeszélgetést, amelyben a stratégiaépítés kihívásaira hívták fel az érdeklődők figyelmét. Szóba került az is, hogy az állami segítség, az állam kulturális szerepvállalása elengedhetetlen a kulturális stratégiák felépítéséhez és megvalósításához, a jelenlegi kormányzat jelentős hangsúlyt fektet kulturális fejlődésre.

Az ÁRTÉR vendége volt L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, akivel Déri Stefi beszélgetett a klasszikus hatásokról a kortárs művészetek témában. Szó esett arról, hogy mennyire nehéz meghatározni mi számít kortársnak, hol húzódik meg ez a határ. Fontos kérdés, hogy egy klasszikus művet meddig lehet megjeleníteni, mitől lesz kortárs egy színdarab. L. Simon László felhívta a figyelmet a szombaton tartandó Múzeumok Éjszakára, amelyre a Nemzeti Múzeum szeretettel várja az érdeklődőket.

A pódiumbeszélgetéseket Dr. habil Révész Emese a Magyar Képzőművészeti Egyetem docensének előadása zárta, A népművészet hatása a 20. század magyar művészetére címmel. Az előadásban Révész Emese kiemelte, hogy a kortárs művészeket még mindig a populáris kultúra érdekli és csak ennek részeként a népművészet, mégis a nemzeti kultúra alapját a népművészet teremti meg.

Az SZFE ÁRTÉR Szabadegyetem színpada vasárnapig várja a látogatókat Nagymaroson, a VÉNÉGY Fesztiválon.

További információk és részletes program:
https://venegyfesztival.hu/arter-muveszeti-szabadegyetem/