Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Megújuló felsőoktatás ünnepe

Megosztás Megosztás Üzenet Share Share Share Share Share

A kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre céljainak megvalósításában – mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Veszprémben.

Palkovics László a megújuló felsőoktatás ünnepe című rendezvényen kiemelte: a felsőoktatási intézmények modellváltása, amely 2014-ben kezdődött, kezdetben nem volt zökkenőmentes, támadások kísérték, de mára 21 egyetemen sikeresen megvalósult. A modellváltás egyúttal a finanszírozás átalakítását is jelenti, a felsőoktatási intézmények támogatása jövőre eléri az ezermilliárd forintot – tette hozzá. Ez egyedülálló a magyar oktatás történetében – tette hozzá. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, ennek a nagy része már rendelkezésre áll – húzta alá.
Hangsúlyozta: a százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, amelynek egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése. Mint mondta, az állam továbbra is szerepet vállal a finanszírozásban, de fenntartóból partnerré válik.


Palkovics László elmondta azt is: az új modell elfogadottságát jelzi többek között az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly és 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézményben. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos közölte: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak.

Az állam fontos feladata a folyamatos párbeszéd fenntartása az intézményekkel, a minőségbiztosítás erősítése – húzta alá. Szavai szerint nagy eredmény, hogy az átalakítás révén javult az életpálya feltételrendszere.
A rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől.

Szöveg: MTI
Fotók: ITM