Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Nagy siker volt Val Kuklowsy előadása – beszámoló

Október 24-én iskolánk Ódry színpadán tartott előadást Val Kuklowsky Los Angelesben élő sound designer, sound supervisor, aki olyan filmekben dolgozott vezető hangi munkatársként, mint az U571, a Lovagregény, vagy A függetlenség napja.


Mivel ez volt az első olyan alkalom, hogy nemzetközi programot szerveztünk ebben a témában, szerettünk volna olyan előadót hívni, aki hitelesen tud beszélni a hollywoodi filmhangról, és általában az amerikai filmkészítési metódusról.

dsc_8024

Val Kuklowsky

A Saul fia hangja, mint arról már korábban is hírt adtunk, 2 nagyon fontos nemzetközi díjat is kapott, ezek a Cannes-i fesztivál által adott Vulkán-díj, ami a legnagyobb európai szakmai díj, illetve az MPSE Golden Reel Award (a legjobb külföldi film kategóriában), ami a legnagyobb presztízsű amerikai szakmai díj. Zányi Tamást a film vezető hangmesterét ezután kereste meg Val azzal a kéréssel, hogy anyagokat szeretne kapni a filmből, amelyeket nemzetközi workshopokon tanítana. Az ismeretség végül azt eredményezte, hogy létrejöhetett az október 24-i előadás, melyet 3 szervezet támogatott. (SZFE, HAES, Saint Audió Stúdió).

A szakmai szervezeteken és a társegyetemek hallgatóin túl az eseményre több középiskolát is meghívtunk, mert mindannyian rendkívül fontos feladatként tekintünk az utánpótlás nevelésre. Öröm volt látni, hogy mennyi fiatal jött el és lett aktív résztvevője a programnak – majd kétszázan voltunk az Ódry Színpadon.

Mindig nehéz olyan anyagot összeállítani, amely minden korosztály számára hasznos és érdekes, de összességében kiválóan sikerült a szakmai nap, az előadó pedig dicsérte a résztvevők aktivitását és azt, hogy sok jó kérdésre válaszolhatott.

dsc_8003

Val Kuklowsy

A bevezető után nem csak azt tudhattuk meg, hogy milyen pl. Bruce Willis-szel szinkronizálni, de egy érdekes filmpéldán azt is megnézhettük és főleg meghallgathattuk, hogy milyen hangi rétegek vannak egy filmben.

A fináléban egy összehasonlító elemzést hallhattunk a Saul fia és a Mad Max hangjáról. Nagyon érdekes állítást fogalmazott meg Val az előadás végén, azt hogy a nagy költségvetésű hollywoodi filmek hangi egyeduralmának vége felé járunk, hiszen a világ bármely pontján minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy hasonló hatású, “intelligens hangú” filmet készítsenek. Így nagyon érdekes megfigyelni, hogy egy kis költségvetésű független film, mint pl. a Saul fia, olyan hangi kulisszával rendelkezik, amely szakmai szempontból is briliáns munka és a világ bármely pontján megállja a helyét.

(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

dsc_8030dsc_8013