Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Négy új Életműdíjas magyar operatőr

Hat kategóriában osztották ki a negyedik alkalommal megrendezett Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait április 17-én este a Pesti Vigadóban. A koronavírus-járványra való tekintettel a közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt. A versenyre idén 82 nevezés érkezett, a hagyományos kategóriák mellett átadták a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjakat, valamint a Bojkovszky Béla-díjat is. A diákfilm […]

Hat kategóriában osztották ki a negyedik alkalommal megrendezett Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait április 17-én este a Pesti Vigadóban. A koronavírus-járványra való tekintettel a közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.

A versenyre idén 82 nevezés érkezett, a hagyományos kategóriák mellett átadták a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjakat, valamint a Bojkovszky Béla-díjat is.

A diákfilm kategória győztesének 2005 óta adják át a Sparks Kft. Panavision különdíját, amelyet Zsigmond Vilmos alapított a jövő nemzedékeinek támogatására. A 60 ezer dollár (18 millió forint) értékű Panavision filmes kameracsomagot idén a Diszkó Diktátor című alkotás operatőre, Barna Máté érdemelte ki.
Ezequiel Salinast a Dusk című film fényképezéséért érdemdíjban részesítette a Bordás Róbert, Tóth Zsolt H.S.C. és Vajda Péter H.S.C. operatőrök alkotta zsűri.
A dokumentumfilm kategória nyertese az Alla Zingara operatőre, Virág Péter lett.
A természetfilm kategóriában Török Zoltánt és Jan Henrikssont ítélte a legjobbnak a zsűri a Vad lovak – Hortobágyi mese fényképezéséért. Mellettük érdemdíjban részesítették az Amiről a fák suttognak operatőrét, Tisza Balázst.
Tévéfilm kategóriában Hartung Dávid nyert a Pilátus című film fényképezéséért, míg a kisjátékfilm kategóriában Bántó Csaba Mei – Káprázat című filmben nyújtott operatőri teljesítménye győzte meg legjobban a zsűrit. A játékfilmes mezőnyben a Spirál operatőre, Réder György kapta meg az elismerést.
Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjjal tisztelegtek a szervezők Kovács Gyula, Lukács Lóránt, Szilágyi Virgil és Rák József munkássága előtt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola, illetve Egyetem egykori műteremmestere, Stecz István fővilágosító pedig Bojkovszky Béla-díjban részesült.
A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil, a HSC Stábiskola igazgatója által alapított Aranyszem Fesztivál helyét vette át 2018-ban.
A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Forrás: MTI

Fotó: magyar.film.hu, filmvilag.blog.hu

A címoldalon Réder György operatőr, a híroldalon Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása közben a film operatőrével, Réder Györggyel