Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Nemzetközi kapcsolatok és a Színházi Olimpia a VÉNÉGY Fesztiválon

A VÉNÉGY Fesztivál és Színházi találkozó második napján, az SZFE ÁRTÉR színpadán a beszélgetést Rátóti Zoltán a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora és Dr. László-Gulyás Dóra rektori tanácsadó nyitotta meg. A Fesztiválon az SZFE ÁRTÉR elnevezésű színpadán Rátóti Zoltán a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, oktatója és Dr. László-Gulyás Dóra, rektori tanácsadó Nemzetközi kapcsolatok a művészeti […]

A VÉNÉGY Fesztivál és Színházi találkozó második napján, az SZFE ÁRTÉR színpadán a beszélgetést Rátóti Zoltán a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora és Dr. László-Gulyás Dóra rektori tanácsadó nyitotta meg.

A Fesztiválon az SZFE ÁRTÉR elnevezésű színpadán Rátóti Zoltán a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, oktatója és Dr. László-Gulyás Dóra, rektori tanácsadó Nemzetközi kapcsolatok a művészeti egyetemek között címmel folytattak pódiumbeszélgetést, amelyben az egyetemen jelenleg zajló, most is aktívan működő nemzetközi programokra és lehetőségekre hívták fel a figyelmet. Rátóti Zoltán arról beszélt, mennyire fontos az egyetem nemzetközi elismertsége, melyhez szükségesek a hasonló fesztiválok, fellépések mint a VÉNÉGY.

Szó esett arról, hogy az egyetemen jelentős infrastrukturális fejlesztések mentek végbe az elmúlt évben, melyeknek köszönhetően több száz milliós hang- és fény berendezések állnak rendelkezésre, annak érdekében, hogy segítsék a hallgatók és oktatók munkáját. Az Egyetem mindennapi működését támogatja az az egyértelmű visszacsatolás, hogy több mint 1600 fő jelentkezett idén a különböző képzésekre, mely egyes szakok esetében több tízszeres túljelentkezést jelent.

Az ÁRTÉR vendége volt Kulcsár Edit a Nemzeti Színház dramaturgja és Kozma András a MITEM  – Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó nemzetközi kapcsolattartója, a beszélgetés témája a 2023-ban tartandó Színházi Olimpia volt. Megtudhattuk, hogy részben a MITEM sikere vezetett el ideáig, az egyre népszerűsödő nemzetközi kapcsoltok révén Magyarország rákerült a színházi térképre. A Budapesten fellépő színészek továbbadták a magasszintű magyar nemzeti kultúrát, amely megadta a bizalmat, arra nézve, hogy Magyarország szervezhesse a 2023-as Színházi Olimpiát – hangzott el. Az előadóktól megtudhattuk, hogy a magyar színházi szakma 95%-a jelezte ezidáig, részt venne az Olimpián, jelenleg több mint 70 közreműködő szervezet dolgozik a programban.

A pódiumbeszélgetések utáni Nemzetközi Konferenciát Joanna Urbańska a Lengyel Intézet igazgatója és Rátóti Zoltán a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora nyitotta meg, akik köszönetüket fejezték ki a Fesztivál igazgatójának, Kis Domonkos Márknak és a Fesztivál ügyvezetőjének, Hajdú Márknak, akik nélkül a fesztivál nem tudott volna megvalósulni.

Egyetemünk rektora a megnyitót követően a művészeti találkozók jelentőségére hívta fel a figyelmet.
„Az egyéni ambíciók kiteljesedését segítik ezek a produkciók, a színpadon vagy a filmvásznon elhangzott szavaknak lélekformáló ereje van.” mondta Rátóti Zoltán.