Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Nó workshop Taneda mesterrel

Taneda Micsikazu, a nagynevű Kongó nó iskola mestere, Japán kulturális nagykövete tart workshopot az SZFE fizikai színházi koreográfus-rendező osztályának a héten. A közös munka bemutató előadással zárul szombaton délután 15 órától a Padláson. A tanítványok produkciója mellett maga a mester is tart egy rövid bemutatót.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a  Japán Alapítvány szervezésében, a Japán Kulturális Hivatal (Agency for Cultural Affairs) támogatásával

Nó – Taneda Micsikazu és magyar tanítványa

2018. március 10. 15:00 | Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Vas u. 2c)

Taneda Micsikazu a nagynevű Kongó nó iskola mestere, s a jelen gazdasági év egyik japán kulturális nagykövete, aki a Japán Nemzeti Kulturális Hivatal megbízásából járja a világot, hogy e hagyományos színpadi műfajt népszerűsítse. Európai körútjának egyik állomásaként Budapestre is ellátogat, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányának hallgatói számára egy négynapos workshopot tartson. Ennek a közös munkának az eredményét tekinthetik meg mindazok, akik ellátogatnak előadásunkra. A tanítványok produkciója mellett maga a mester is tart egy rövid bemutatót.

A Kongó iskola a nó darabok főszerepét is játszó, site szerepkörű művészeket nevel, így Taneda Micsikazu is site mester. A világ számos országában szerepelt már, ám kulturális nagykövetként az lelkesíti leginkább, hogy lehetősége van oktató jellegű programokban is részt vennie. Szándéka, hogy a nót ne csak a közönség, de a különböző országok színházi szakemberei is jobban megismerjék, épp ezért nagy várakozással nézett az SZFE hallgatóival való közös munka elé.  A hazai színházi élet jövőjét képviselő ifjú növendékek vajon hogyan találnak kapcsolódási pontot ezzel a hagyományos japán műfajjal? A válaszról győződjön meg mindenki a saját szemével március 10-én.

A japán kulturális nagykövet intézményéről:

A Japán Kulturális Hivatal (Agency for Cultural Affairs) 2003 óta nevez ki ”kulturális nagyköveteket”. A címet olyan művészek vagy kultúrspecialisták kapják, akik különösen kiemelkedő kulturális tevékenységet folytatnak. A kezdeményezés célja mélyíteni a nemzetközi közösség japán kultúra iránti megértését, valamint kapcsolatokat építeni japán és külföldi művészek között.