Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Országos szakkönyvtár lett az SzFE könyvtára

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtár, Kottatár és Médiatár 2021. június 29-től országos szakkönyvtár besorolású nyilvános könyvtárrá vált. Az Egyetemnek címzett levelében Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a döntéssel a Színház- és Filmművészeti Egyetem szakmai presztízse tovább emelkedhet, létrejöhet egy olyan széleskörű gyűjtőkörrel és szolgáltatási portfólióval rendelkező színházművészeti közgyűjtemény, […]

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtár, Kottatár és Médiatár 2021. június 29-től országos szakkönyvtár besorolású nyilvános könyvtárrá vált.

Az Egyetemnek címzett levelében Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a döntéssel a Színház- és Filmművészeti Egyetem szakmai presztízse tovább emelkedhet, létrejöhet egy olyan széleskörű gyűjtőkörrel és szolgáltatási portfólióval rendelkező színházművészeti közgyűjtemény, amilyenre a korábbiakban nem volt példa. A modern szakkönyvtárak ugyanis nem csupán szakterületük irodalmának gyűjtői, hanem olyan információs csomópontok, amelyek sokoldalúan képzett munkatársaik segítségével komoly hozzáadott értéket képviselő információs termékek (szakirodalmi szemlék, annotált szakirodalmi jegyzékek, szakmai adatbázisok, adattárak) előállítására is képes intézmények.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a könyvtári szolgáltatások fejlesztésére, egyúttal a szakkönyvtári feladatellátás erősítésére 5 millió forint támogatást kapott a Kulturális Államtitkárságtól.

Korábban megírtuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes megújulásának következő ütemében a kerületi polgárok felé is nyitott, a mai kor igényeihez igazodó könyvtár és olvasói tér alakul ki a Vas utca 2/d épület földszintjén.

A modern egyetemi könyvtár kiszolgálja majd a speciális művészeti könyvtár- és médiatárhoz kapcsolódó igényeket, így támogatva a hallgatói tanulmányokat és a Doktori Iskola kutatói munkáját.

A jelenlegi terveknek megfelelően a Vas utca 2/d földszintjén lesz a könyvtár, az olvasótér, az archív kottatár, az intézettörténeti gyűjtemény, valamint az Ódry archívum is.

A jól felszerelt olvasói tér a magas oktatási színvonalhoz elengedhetetlen informatikai eszközparkkal rendelkezik majd. Az irodalmi, mozgóképművészeti és edukációs igények kiszolgálása nem csupán az egyetemi polgárok oktatási támogatását biztosítja majd, hanem a lakosság számára is elérhető lesz.

A felújítási munkálatok elkezdődtek, várhatóan 2021. szeptemberében nyithatja meg kapuit a megújult könyvtár.