Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Párizsi élet – nemcsak Pest-Budán

A fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem kiállítást rendez a magyarországi operettjátszás az intézmény könyvtárában őrzött különleges dokumentumaiból. Megnyitó április 23-án. Az est.hu cikke.


Az idén 150. születésnapját ünneplő intézmény Nádasdy Kálmán – korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató – kezdeményezésére jött létre a könyvtár zenei részlege. Ennek jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum. Az ezekből készült friss tematikus válogatásban daloskönyvek, brosúrakivonatok, kézirattal ellátott súgópéldányok, partitúrák, színházi zsebkönyvek szerepelnek. A látogatók olyan érdekes csemegéket tekinthetnek meg, mint az „Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia 1914/15-iki tanévről szóló értesítője” évkönyv, vagy egy 1864-es cenzori bejegyzésekkel ellátott Offenbach: Az átváltozott macskakottapéldány. 
 
A kiállítás időrendben a pesti Nemzeti Színháztól, a Népszínházon keresztül jut el a kuplé műfajáig és az operettjátszás virágkoráig, s egészen az ötvenes évekig mutatja be az SZFE könyvtárának kincseit. 
A kiállítást Dr. Bozó Péter az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa állította össze. 
 
A megnyitón közreműködik Hegedűs D. Géza, rektorhelyettes, és zenés műsort adnak a másodéves színművészhallgatók. A kiállítás május végéig lesz látogatható az SZFE Vas utcai épületében. 

Forrás: http://www.pestiest.hu/cikk/114061/parizsi_elet_nem_csak_pest-budan