Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Rátóti Zoltán: a közös nevező a tehetség

Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora átvette megbízását Áder János köztársasági elnöktől. Céljairól a Magyar Nemzetnek adott interjút. A Jászai Mari-díjas színművész elmondta, „az egészséges kezdeményezésekre, értékekre nyitottnak kell lenni”, majd hozzátette, el kell ismerni, hogy évtizedeken keresztül rengeteg tehetséges, nagyszerű művész került ki a színházi, a filmes és a televíziós pályára. […]

Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora átvette megbízását Áder János köztársasági elnöktől. Céljairól a Magyar Nemzetnek adott interjút.

A Jászai Mari-díjas színművész elmondta, „az egészséges kezdeményezésekre, értékekre nyitottnak kell lenni”, majd hozzátette, el kell ismerni, hogy évtizedeken keresztül rengeteg tehetséges, nagyszerű művész került ki a színházi, a filmes és a televíziós pályára. A következő időszak fontos feladata egymás tehetségének elfogadása.

A korábbi rektorok közül Huszti Pétert emelte ki, azt mondta, számára az ő rektorsága volt olyan időszak 1994 és 2001 között, amikor kiszélesedtek a külföldi egyetemekkel történő együttműködések. A falakon kívül is érezhető pezsgés jellemezte az egyetemet – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az egyetemen nincs szükség irányított világnézeti nevelésre a szakmai oktatás mellett, inkább példamutatásra kell törekedni, aminek nevelő hatása lehet. “Végeredményben pedig a diákok akarjanak példaképekké válni, mint saját korában Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc vagy Ruttkai Éva volt” – mondta.

Kifejtette, Szarvas Józseffel vállaltan hangoztatják, hogy Horvai István és Kapás Dezső szellemi hagyatékát szeretnék tovább vinni, ami a figyelmet és a bizalmat jelenti. “Erre lehet felépíteni az egyetem szellemiségét. Ne feledjük, itt személyes, személyre szabott oktatás folyik.” – mondta.

Arról is beszélt, hogy az egyetemen egyenrangúak lesznek a szakok, ezért a színházi és a filmes képzést saját rektorhelyettesek felügyelik. A rektornak az irányokat kell meghatároznia és a szervezőelvet kell képviselnie.

“Minden támadás ellenére az egyetem rendkívül népszerű, először vettünk részt az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol az érdeklődés bizonyította, nem sikerült megtépázni az egyetem nimbuszát. Mára pedig egy olyan, európai szintű intézménybe felvételizhetnek a hallgatók, ahol felújított terek, százmilliókból megújult eszközpark és elismert művészekből álló oktatói kar várja a tehetségeket. A közös nevező a tehetség kell hogy legyen, e mentén kell tudni elfogadnunk egymást” – fejtette ki.

A teljes interjút megtekintheti az alábbi linken: https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/02/ratoti-zoltan-szerint-a-vilagnezet-fontos-de-inkabb-peldamutatasra-kell-torekedni

Forrás: MTI, Magyar Nemzet