Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Sikeresen zárult a MITEM

A fesztivál során a Grotowski Intézetnek köszönhetően Jarosław Fret a Teatr ZAR alapítója és vezetője workshopot és előadást is tartott BodyConstitution (TestÉpítés) címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadásával április 20-án kezdődött a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM. Magyarország mellett Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Románia, […]

A fesztivál során a Grotowski Intézetnek köszönhetően Jarosław Fret a Teatr ZAR alapítója és vezetője workshopot és előadást is tartott BodyConstitution (TestÉpítés) címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadásával április 20-án kezdődött a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM. Magyarország mellett Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Románia, Olaszország, Ukrajna és Vietnám társulatai mutatták be produkcióikat.

A szervezők célja a magyar színházi élet bemutatása, nemzetközi elismertségének kiterjesztése és olyan élő kapcsolat kialakítása külföldi színházakkal, amelyek erősítik a magyar színház világát. Az esemény célja volt az is, hogy a színművészetis hallgatók megtapasztalják milyen új művészeti irányok vannak a világ színházi életében.


Jarosław Fret irányításával hallgatóink megismerték a Színházi Laboratórium gyakorlatait. A foglalkozás a testkifejezés kultúrájának és filozófiájának tapasztalati megjelenítésével a színészi dramaturgia mélységeit tárja fel. A kulcs a megfelelő színészi technikák elsajátításához a hagyományok megfelelő átadása és felhasználása.


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a programok közül kiemelte a szolidaritási nap Ukrajnáért címmel szervezett eseményt. “Az ide eljövő társulatok demonstrálják azt, hogy muszáj párbeszédet folytatni” – mondta. Idén tovább nyitottak a társművészetek felé, és a cirkuszművészet mellett ezúttal a bábművészet és a táncművészet is megjelent a programban.

A sikeres programsorozat május 8-án ért véget.

Forrás: MTI, MITEM

Fotó: Eöri Szabó Zsolt