Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Szarajevóban versenyez a Provincia

Kárpáti György Mór végzős hallgatónk Provincia című diplomafilmje is versenyez az augusztus 15-23. között megrendezett Szarajevói Filmfesztiválon, a Balkán első számú filmes seregszemléjén.


Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatójának diplomafilmje is meghívást kapott a 20. Szarajevói Filmfesztiválra. A nemzetközi zsűri elnöke idén a kortárs filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjeként számon tartott Tarr Béla lesz. A Provincia egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.  A főszereplők Orosz Ákos és Fátyol Hermina.

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában végezte tanulmányait. Erdő című, harmadéves vizsgafilmje 2011-ben a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Shorts szekciójában versenyzett. Provincia című diplomafilmjének operatőre Hartung Dávid szintén Máthé Tibor osztályában végzett, vágója Duszka Péter Gábor pedig idén diplomázott az SZFE-n Sellő Hajnal osztályában. A film producerei Bosnyák Miklós (SZFE) és Lovas Nándor (Mirage Film Studio). A film a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült, a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

A Szarajevói Filmfesztivált 1995 óta rendezik, s elsősorban Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa filmjeire fókuszál. Versenyprogramja mellett több szekcióban is bemutat játék-, kísérleti, dokumentum- és rövidfilmeket.

„A fesztiválszereplés különösen nagy öröm számunkra, mert 2011-ben Szarajevóban a Talent Campuson határoztuk el produceremmel, Lovasi Nándorral, hogy a továbbiakban közösen fogunk dolgozni.” – mondja a rendező.

A film a májusi cannes-i filmfesztiválon, a világ filmfőiskolásainak legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában is részt vett, legközelebb pedig augusztus végén Brazíliában, Sao Paulóban látható.