Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

SZFE-s operatőr Roy Andersson filmjében

A csütörtökön induló Velencei Filmfesztiválon mutatják be a Dalok a második emeletről rendezője, Roy Andersson új filmjét. A rendező állandó operatőre, Borbás István mellett az új alkotásban Pálos Gergő, egyetemünk volt hallgatója is operatőrként dolgozott.


Andersson 2007 óta most először jelentkezik új filmmel, mely az A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Egy galamb ült az ágon és elmélkedett a létezésről) címet viseli. A svéd rendező egyedi stílusát reklámfilmeken csiszolta tökéletesre: hosszú percekig kitartott kistotálokban mutatja groteszk figuráit. Állandó operatőrével, Borbás Istvánnal olyan aprólékosan dolgozzák ki a beállításokat, hogy egy-egy snitt felvétele hetekig, néha hónapokig tart. Legújabb filmje is immár négy éve készül.

Pálos Gergő, a film operatőre 2011-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Enyedi-Máthé osztályban. Borbás István operatőrt ő kereste meg, s Erasmus szakmai ösztöndíjjal dolgozott Stocholmban vele és a rendezővel, innen a munkakapcsolat.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál minden évben késő augusztusban kezdődik és szeptember elején ér véget a velencei biennále keretében. Az első filmfesztivál volt a filmtörténelemben és jelenleg az egyik legfontosabb „A” kategóriájú filmfesztivál a világon, 1932 óta rendezik. A fesztivál jelenlegi fődíja, az Arany Oroszlán mellett kiosztásra kerül a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlán valamint a zsűri különdíja is.