Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

SZFE-s sikerek a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2022-ben november 8-20 között rendezik meg Budapesten, ahol a magyar versenyprogramban tíz filmből négy az SZFE-s doktoranduszok és doktorjelöltek filmjei. Legjobb magyar film: A döntés  (Magyarország, Németország, 2022, r. Vízkelety Márton Ugrin Julianna) Magyar verseny különdíj: A magunk módjára üvölteni (Magyarország, Szlovákia, 2022, r. Dér Asia) Világunk számtalan aktuális kérdésére […]

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2022-ben november 8-20 között rendezik meg Budapesten, ahol a magyar versenyprogramban tíz filmből négy az SZFE-s doktoranduszok és doktorjelöltek filmjei.

Legjobb magyar film: A döntés  (Magyarország, Németország, 2022, r. Vízkelety Márton Ugrin Julianna)

Magyar verseny különdíj: A magunk módjára üvölteni (Magyarország, Szlovákia, 2022, r. Dér Asia)

Világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon. A fesztivált november 8-20. között rendezik meg Budapesten és öt vidéki városban a mozikban, majd országszerte online.

A Verzió idén is megrázó történeteket mutat be bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozni képes nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról, akik mind azért küzdenek, hogy egy befogadóbb, békésebb jövőt építsenek. Ennek jegyében szerveződött a Szolidaritás UA tematikus program is, amely az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét mutatja be és egyben emléket állít Mantas Kvedaravičius filmrendezőnek, akit Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg.

A Fesztivál magyar versenyprogramjában tízből négy az SZFE-s doktoranduszok vagy doktorjelöltek filmjei.

A döntés (r.: Ugrin Julianna, Vizkelety Márton,  2022) Róbert atya közvetlen, derűs, Murakeresztúr egész közössége nagy becsben tartja a plébánost. Kezdeményezőkészsége nagy szerepet játszik a falu fejlődésében, futballtudása pedig nélkülözhetetlen a Murakeresztúr SE számára. Kevesen tudják azonban, hogy a papnak élettársa és három gyermeke van. Az atya távozásának hírére némely hívő elsírja magát, ameddig azonban hivatását gyakorolja saját családja hiányolja őt. Ugrin Julianna és Vizkelety Márton rendezők személyes történetein keresztül visznek filmre egy rendszerszintű jelenséget, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat.

Imádság megfáradtaknak (r.: Visky Ábel, 2022) Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film.

Emlékek őrei (r.: Trencsényi Klára, 2022) A dél-indiai Cochin városa 2000 éven át adott otthont egy aktív zsidó közösségnek. Amikor az Emlékek őrei forgatása megkezdődött, már csak hét ember maradt közülük. Egyikük a 95 éves Sarah Cohen volt, Trencsényi Klára rendező fogadott nagymamája. Trencsényi rajta keresztül fedezte fel saját kelet-európai identitását, és ő inspirálta, hogy filmre vigye ezt a fogyatkozó közösséget, amely egykor híres volt a muszlimokkal, hindukkal és keresztényekkel való boldog együttélésről. Aztán egy nap kiderült, hogy Sarah-nak még mindig vannak el nem mondott titkai. A film egy bensőséges, Európa és India közti utazást dokumentál, amely során a diszkrimináció, az identitáskeresés tapasztalatai, valamint a cochini zsidóság varázslatos történetei is kibontakoznak.

A magunk módjára üvölteni (r.: Dér Asia,  2022) Lehet-e manapság a művészet “Tett”, akció, ami megváltoztatja a közéleti diskurzust? Mennyire tudja befolyásolni egy művész a társadalmat? Mit jelent nekünk ma a művészet, közösség, aktivizmus, függetlenség, siker? Mire számíthat egy független alkotó a 21. század Európában, ha kompromisszumok nélkül akar élni és alkotni? A film jelenkori és múltbéli metszeteket ütköztet, Kassák élete és kora értő megjelenítése mellett a mi korunkra is vonatkozó szemfelnyitó párhuzamok megmutatásával egységes alkotássá, logikusan felépített újszerű dokumentumfilmmé állnak össze. Kassák Lajos élete összeforrt a 20. század történelmi korszakaival: élt jobb és baloldali diktatúrákban, forradalmi időkben és háborúkban, sőt még demokráciában is, de minden korszakban tudott releváns reakciókat adni emberként és művészként is, elvei megtagadása nélkül. A magunk módjára üvölteni Kassák élettörténetének optikáján keresztül követi végig olyan kortárs közép-európai művészek sorsát, akik szintén a helyüket keresik a világban a politikai ideológiákkal szemben.

Több DocNomads produkció is versenyez a Diákfilm szekcióban. A fesztivál nyitófilmje, Ruslan Fedotow Távol című alkotása is a DocNomads keretében készült és a Verzióval egy időben a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiválján, az amszterdami IDFA-n is a versenyprogramban szerepel. Ezen kívül a volt Dokumentumfilm-rendező MA hallgatóink  is több versenyfilmmel vesznek részt a magyar és az elsőfilmes programban.

A magyar versenyprogramban:

Feldolgozatlanul (r.: Fuchs Máté , 2022)

Elmúlt, oszt jól van (r.: Debre Zsuzsa, 2022)

Diák-és elsőfilmes szekcióban:

József ősszel (r.: Cecilia Belen Sandoval, Erin Macpherson, Elek Judit Sára, Lesia Dyak, 2022)

Majdnem jó (r.: Hatházi Fanni, 2022)