Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Teltház és tapsvihar A Nyíregyháza utca ősbemutatóján

Az Ódry Színpadon láthatta először a közönség Szilágyi Eszter Anna művét, melyet vasárnap Novák Eszter rendezésében mutattunk be. Az előadásban a negyedéves zenés színész osztály hölgytagjai beszélnek kendőzetlenül az amszterdami magyar utcalányok életéről.

fotók: Szkárossy Zsuzsa

Január 28-án az Ódry Színpadon volt Szilágyi Eszter Anna műve, A Nyíregyháza utca premierje Novák Eszter rendezésében, aki saját zenés színész osztályának hallgatóival állította színpadra a hollandiai magyar roma prostituáltak sorsát feldolgozó drámát, melynek erejét költői nyelvezete és a feldolgozott brutális téma közötti éles ellentét adja. Amszterdam piros lámpás negyedében van egy utca, amit köznyelven „Nyíregyháza utcának” hívnak, mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéből érkezik. A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben valós tér, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk összes poggyászát. Négy lány a tudat küszöbe alatt, a nyíregykörnyéki mocsárból, elindul szerencsét próbálni…

A szerző teljesítményét méltatva Novák Eszter úgy fogalmazott: Nagyon is számít, ki írta, hogy kinek jutott eszébe megszólalni azok nevében, akiknek a sorsa vajmi keveset számít és akik elenyésző kisebbségnek tűnnek, de mégis élesen képviselik a leszakadók, a reménytelenek sokaságát. A Nyíregyháza utca a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum programjában készült el 2017-ben. Hatalmas szellemi és költői teljesítmény ez az erős, összetett, provokatív és színházi értelemben formabontó szöveg. Igazi büszkeség számunkra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tarthatjuk a darab ősbemutatóját” – tette hozzá az előadás rendezője.

Szereplők:

Bori Réka

Czvikker Lilla

Józsa Bettina

Ladányi Júlia

Litauszky Lilla

Mentes Júlia

Nagy-Bakonyi Boglárka

Széles Flóra

Mozgás: Blaskó Borbála

Zene: Trabalka Cecília

Rendező: Novák Eszter

Osztályvezető tanárok: Novák Eszter, Selmeczi György