Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Toldi újrafelfedezése a Magyar Kultúra Napján

„Rémlik, mintha látná(nk) teremtes növését”, de valójában szinte semmit sem tudunk Toldi Miklósról, a XIV. században élt legendás hősről és Arany János Toldi trilógiájáról.


A Magyar Kultúra Napján kiemelkedő Toldi-előadást láthattunk a temesvári magyar színház színpadán, amely kortárs színházi nyelven varázsolta hihetetlenül élővé a megunt kötelező olvasmányt. Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője irányításával a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi rendező-koreográfus osztálya a tánc, az ének, a zene, a képzőművészet eszközeivel élesztette fel tetszhalott állapotából a nagy erejű vitézt, akinek hősi tettei immár a számítógépes hadakozásban edzett temesvári ifjúságot is bámulatba ejtették. A kétórás előadás során az eredeti Arany János-mű teljes egészében elhangzott, a gyönyörű, veretes, drámai szöveget a “fizikai színház” eszközeivel szólaltatták meg, értelmezték újra az ifjú budapesti művészek.

A fantasztikus előadást követő beszélgetésen azt is megtudtuk: a nehéz és hosszú szöveg tanulása közben született meg a rendhagyó előadás koreográfiája, amelynek alapkoncepciója Horváth Csabától származik, de a Toldi-előadás közös kreatív műhelymunka gyümölcse. „Az volt a szándékunk, hogy “leporoljuk” a Toldit, és kortárs színház nyelven szólaltassuk meg, tegyük élővé a mai nézők számára” – mondta Horváth Csaba, aki Temesváron a hasonló alapkoncepciójú Peer Gynt-előadást rendezte. Az előadás zenéjét Dresch Mihály, a budapesti dzsessz-zenei élet kimagasló szaxofon-művésze szerezte.

A Magyar Kultúra Napján jó volt látni a fiatalokkal zsúfolásig megtöltött színháztermet, a budapesti fiatal művészek fergeteges produkcióját, jó volt hallani a jól megérdemelt vastapsot!

Forrás