Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Új operatőri képzés a láthatáron… Viewfinder

A pozitív eredménnyel zárult brüsszeli pályázatot követően először találkoztak az európai közös képzéseket a Tempus Közalapítvány támogatásával előkészítő “3 layers of telling a story” projekt operatőri munkacsomagjának oktatói és menedzsmentje, 2016. szeptember 27-e és 30-a között, Tallinban.


A találkozó résztvevői Elen Lotman, Karina Vabson és Mart Raun/Baltic Film and Media School of Tallin University,  Barry  Dignam és Matt Skinner/National Film School, valamint Vecsernyés János és Winkler Erika voltak, ez utóbbiak az SZFE részéről irányítják  az új, nemzetközi közös operatőri mesterképzés, a “Viewfinder” előkészületeit.

Az új, angol nyelvű mesterképzés a kamera NÉZŐKE (angolul Viewfinder) eleméről kapta nevét, melyen átnézve a fényképészek, operatőrök komponálják a látványt, beállítják a kép fókuszát.

A tallini találkozón 3layers1az ír és észt partneregyetemek képviselői valamint a magyar konzorciumvezető SZFE oktatói a 2017. szeptemberében induló első évfolyam tantervét, tantárgy-leírásait véglegesítették. A mesterképzésre felvett hallgatók az első félévet Dublinban, a második félévet Budapesten, a harmadik félévet Tallinban töltik, majd visszatérnek ezen egyetemek valamelyikére, hogy a 4. félévben elkészítsék diplomamunkájukat.

A mesterképzést záró diplomavizsga helyszíne a “Galway  Film Fleadh”, Írország 6 napos nemzetközi filmfesztiválja, minden év július elején.

A tallini találkozón a résztvevők döntöttek arról is, hogy az új  Viewfinder mesterképzés nyitó marketing-eseménye a filmiskolák nemzetközi szövetsége, a CILECT 2016. november 19-e és 25-e között tervezett ausztráliai kongresszusa és a legrangosabb nemzetközi operatőri fesztivál, a november 12-19. között a lengyelországi Bydgoszcz-ban zajló 24.  Camerimage lesz.