Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Ünnepi tanévnyitó és díszdiploma átadó a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Rátóti Zoltán rektor közel négyszáz egyetemi polgár előtt nyitotta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2022/23-as tanévét szeptember 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ünnepi beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a sikeres akkreditáció és modellváltás, a stabil működési háttér, a fejlesztések, valamint az összetartó közösség olyan keretet jelentenek, melyek nem kényszerítik megalkuvásra a […]

Rátóti Zoltán rektor közel négyszáz egyetemi polgár előtt nyitotta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2022/23-as tanévét szeptember 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ünnepi beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a sikeres akkreditáció és modellváltás, a stabil működési háttér, a fejlesztések, valamint az összetartó közösség olyan keretet jelentenek, melyek nem kényszerítik megalkuvásra a hallgatókat.

Beszédében Vidnyánszky Attila felhívta a hallgatók figyelmét a legfontosabbra: “meg kell ismerni azt a nemzetet, amiért majd dolgozni fognak, aminek a történeteit elmesélik, és meg kell ismerni az embereket is, akik számára könnyebbé kell tenniük a hétköznapokat. Nehéz időket élünk, tehát szükség van a munkájukra. Mert a művésznek van leginkább olyan eszköze, amivel odafér az emberi lelkekhez” – tette hozzá a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rátóti Zoltán, az SZFE rektora beszédében azt emelte ki, hogy az SZFE nyitott, befogadó, mindenki számára esélyt adó intézmény. “Mindaz, ami az egyetem falain belül zajlott és zajlik a következő tanévben, olyan lesz, mint az európai és magyar kultúra szellemi térképe, ahol a folyamatosan bővülő oktatói kar megmutatja az úti célokat és a hozzájuk vezető utat is. Ezen a térképen jól láthatók a méretarányok is. Hogy miként arányulnak a korszerű megközelítések a hagyományhoz. Eközben mindig a hallgatók érdekeit és a legmagasabb szintű képzést tartjuk szem előtt.” – hangsúlyozta a rektor. Rátóti Zoltán azt is elmondta, hogy mára az egyetem túl van a sikeres akkreditáción és az elmúlt két év óriási változásain. Beszélt arról, hogy a külpolitikai és gazdasági események beleszólhatnak az egyetem életébe – mint ahogy az élet más területein is. “Megígérem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy az egyetemi munkát a legkevésbé zavarják meg a külső folyamatok, bár a nehézségek mindannyiunk számára önmérsékletet és odafigyelést fognak megkövetelni.” A rektor hangsúlyozta, hogy sikeres úgy lehet az egyetem, ha az itt dolgozók közösségben végzik feladataikat. A közösség a terhek közös viselését, az örömök közös megélését feltételezik. „Azon dolgozom, hogy a szakmai, tudományos alapok mellett a szeretet is összefogja az egyetemi dolgozókat és hallgatókat.” – mondta Rátóti Zoltán.

Az ünnepélyes tanévnyitó a díszoklevelek átadásának megható pillanataival zárult. Aranyoklevelet vehetett át Lukács Sándor Kossuth-díjas színész, Martin Márta Jászai Mari-díjas színművésznő, Melis Gábor Kazinczy-érmes színművész és Nagy Gábor színművész. Gyémántoklevelet kapott Cs. Németh Lajos Aase-díjas színművész és Tóth Judit Jászai Mari-díjas színművésznő. Vasoklevelet vett át Dallos Szilvia Balázs Béla-díjas színművésznő és táncpedagógus, Lőte Attila Balassi-emlékérmes és Szinkronszínész életműdíjas színművész, Manninger György táncpedagógus és Medgyesi Mária, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Az este legmeghatóbb, legemlékezetesebb percei voltak, amikor az arany, gyémánt és vasdiplomáit átvett művészek egy-egy mondattal útravalót fogalmaztak meg az első évfolyamos hallgatók számára.

Az ünnepi tanévnyitóról bővebben olvashat az Origo beszámolójában (kattintson a linkre).

Az eseményről készült képgalériánkat megtekintheti ezen a linken (kattintson a linkre).

Fotó: Schwarczenberger Ludván Gyöngyi