Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun
[sliderpro id="2"]

AZ EGYETEM VEZETÉSE

Fotó: M5

NOVÁK EMIL

REKTORI ÜGYEKBEN ELJÁRÓ MEGBÍZOTT ÁLTALÁNOS REKTORHELYETTES

Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőr-filmrendező. Olyan filmek és televíziós produkciók alkotója, mint Maár Gyula Felhőjáték, Koltay Gábor Sacra Corona, vagy az Utolsó jelentés Annáról című Mészáros Márta-film. Ő rendezte Polcz Alaine Ideje az öregségnek című naplójából rendezett TV filmet Törőcsik Mari főszereplésével. Forgatott többek közt a Queennel, Yoko Onóval, az INXS-szel és Jackie Orszáczkyval is. Andy Vajna kérésére elvállalta a világhírű producer által létrehozott Magyar Filmakadémia elnökségét is. A Mafilmnél kezdett dolgozni fotós és segédoperatőrként 1972-től, 1978-ban vették fel a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőri szakára. Ő alapította 2006-ban a HSC Stábiskolát, az első szakmai filmképzést Magyarországon. Társalapítója a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr díjat, amely az Aranyszem Operatőr verseny folytatásaként minden évben megrendeznek 2018 óta. Tagja az Európai Operatőrök Szövetségének (IMAGO), valamint a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A Színház és Filmművészeti Egyetem megbízott általános rektorhelyettese, akit a 2020. szeptember 1-én működési modellt váltott egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma nevezett ki, miután a korábbi vezetés lemondott és kitöltötte felmondási idejét.

NOVAK.EMIL@SZFE.HU

Fotó: Mandiner.hu

DR. SZARKA GÁBOR

KANCELLÁR

Dr. Szarka Gábort 2020. október 1-jétől bízta meg a fenntartó alapítvány kuratóriuma a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellári feladatainak ellátásával. A jelenlegi munkakörét megelőző közel egy évtizedben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusának főigazgatója, az állami tulajdonú Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese és stratégiai igazgatója volt, valamint véderő-, katonai és légügyi attaséként hazánk franciaországi nagykövetségén Párizsban, illetve miniszteri biztosként és kabinetfőnökként a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott. Tanulmányait a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán végezte, ezt követően 2004-ben jogász diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Felsőfokú katonai vezetői oklevelet és egy biztonságpolitikai mesterfokozatú diplomát szerzett Párizsban. Szakvizsgázott jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszpolgára és címzetes egyetemi docense, több katonai és polgári kitüntetés birtokosa A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében vállalt érdemei miatt a Józsefváros Becsületkereszt kitüntetést is megkapta.

KANCELLAR@SZFE.HU

Fotó: Pesti Magyar Színház

DR. ZALÁN JÁNOS

OKTATÁSI  REKTORHELYETTES

Zalán János Balázs Béla-díjas producer, magyar színházigazgató, egyetemi docens. Iskolái közt szerepel a Színház- és Filmművészeti Főiskola, ahová 1987 és 1991 között járt színművész szakra, Horvai István és Kapás Dezső osztályába. Ezt követően elvégezte a Kodolányi János Főiskola televízió és reklám szakát is, 2008–2009 között pedig a londoni Middlesex University budapesti kampuszán a Master of Arts in Marketing Communications művészi mesterképzését angol nyelven. M. Tóth Géza témavezető mellett szerzett abszolutóriumot a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájában. Phd tudományos fokozatát 2017-ben a film és videóművészet tudományágban szerezte, kutatási területe: az audiovizuális tartalmak elérhetővé tétele a látássérültek számára. Több, filmművészettel kapcsolatos cég ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, 2013 és 2015 decembere között az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának vezetője. 2015 januárjától a Pesti Magyar Színház igazgatója. 2018. augusztus 30-ától az újjáalakult Színházművészeti Bizottság elnöke. 2020-tól a Szent István Egyetem Kaposvári kampuszán a Művészeti Kar egyetemi docense, továbbá 2020. október 1-től a Színház és Filmművészeti Egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese.

ZALAN.JANOS@SZFE.HU