SZFE könyvek

A Színház- és Filmművészeti Egyetem gondozásában eddig négy hiánypótló színház- és filmművészeti kötet jelent meg.

Theodórosz Terzopulosz - Dionüszosz visszatérése

Theodórosz Terzopulosz görög színházi rendező Dionüszosz visszatérése című könyve az SZFE gondozásában jelent meg magyar nyelven. A könyvbemutatóra április 16-án a Nemzeti Színházban került sor a szerző és Kozma András (fordító), valamint Antal Zsolt, az SZFE rektorhelyettese és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője részvételével.

Megrendelés az irokboltja.hu webshopjából

Eugenio Barba - Nicola Savarese - A színház öt kontinense: tények és legendák a színész materiális kultúrájáról

Eugenio Barba 1936-ban született Olaszországban és Gallipoliban nőtt fel. 1954-ben Norvégiába emigrált, ahol hegesztőként és tengerészként dolgozott. Közben francia és norvég irodalomból és vallástörténetből szerzett diplomát az Oslói Egyetemen. 1961-ben Lengyelországban rendezést tanult a Varsói Állami Színiiskolában, majd egy év elteltével Jerzy Grotowskihoz csatlakozott, aki akkoriban a Tizenhárom soros Színház igazgatója volt Opole-ben. Barba három évet töltött Grotowski melett. 1963-ban Indiába utazott, hogy kitanulja a Kathakalit, egy, a nyugati világ számára addig még ismeretlen színházi formát. 1964-ben hozta létre az Odin Színházat, ahol az elmúlt ötven évben 76 produkciót rendezett, a kultúrák sokszínűségét hirdető Theatrum Mundi Társulattal kiegészülve. 1974 óta Eugenio Barba és az Odin Színház kifejlesztettek egy olyan egyedi módszert, amely képes különböző társadalmi rétegek és kultúrák, közösségek és intézmények között hidat teremteni egyetlen színházi előadáson keresztül.

Megrendelés az irokboltja.hu webshopjából 

Suzuki Tadashi - A testben élő kultúra

Tadashi Suzuki, aki 1976-ban a világ egyik legnagyobb nemzetközi színházi központját hozta létre japán elhagyatott vidéki településén, Togában, nem csupán a világ egyik legjelentősebb színházi rendezője, a Nemzetközi Színházi Olimpia alapítója, hanem korszakalkotó gondolkodó is. Culture is the Body – A testben élő kultúra címmel végre magyarul is megjelenő kötetének színházelméleti írásaiban korunk alapvető kérdéseinek radikális megközelítésére törekszik. Filozófiája és képzési rendszere nem korlátozódik csupán a hagyományos japán színházi műfajok, a kabuki és a nó értékeinek megőrzésére és megújítására, élénken rezonál a 20. századi nyugat-európai színházkultúra nyugtalanító kérdéseire is. E könyv írásai aktuálisabbak, mint valaha: Tadashi Suzuki hitvallása, mely Európa és Ázsia aktív szellemi dialógusának fenntartását célozza, alighanem az egyedül esélyes program a 21. századi színház művelői számára.

Tadashi Suzuki módszerét számos országban és egyetemen tanítják, hazánkban eddig mégis viszonylag keveset lehetett róla hallani. Ezt orvosolandó a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Színház közös gondozásában adta ki a szerző magyarra fordított művét.

Novák Emil - A magyar operatőr iskola története

Novák Emil, a kötet szerzője éveken keresztül kutatta és tanulmányozta a világ különböző pontjain működő operatőr iskolák oktatási anyagait. Ezen időszak alatt legfőbb céljának a magyar filmipar történetének és oktatási hagyományainak megőrzését, valamint a technikai fejlődéssel lépést tartó, minden szempontból felkészült szakemberek képzését tűzte ki. Az elmúlt ötven évben összegyűjtött anyagok alapján végül létrejött a könyv, melyben különleges figyelmet szentelt Bojkovszky Béla fővilágosító emlékiratainak. Novák már fiatal korában is vágyott arra, hogy hozzájuthasson ezekhez a kéziratokhoz, de csak Bojkovszky Béla halála után sikerült megkapnia azokat.

A magyar operatőr iskola történetének kötetével egy új dimenzió nyílik a magyar filmkészítés világában. Ez a könyv nem csupán egy összefoglaló, hanem egy kiemelkedő művészeti és oktatási hagyomány bemutatása is. Az olvasók bepillantást nyerhetnek a magyar operatőrök munkájába, az általuk alkotott filmekben rejlő szépségbe és technikai kifinomultságba. Ez az alkotás nem csupán az operatőröknek szól, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek a filmkészítés iránt, és szeretnék felfedezni a magyar filmipar izgalmas világát.

Az SZFE gondozásában megjelentetett kötet hozzájárul a magyar filmipar múltjának megőrzéséhez és a jövő generációinak szakmai fejlődéséhez. Ez a mű egy újabb mérföldkő a magyar filmművészet történetében, és reményeink szerint inspirációt nyújt azoknak a fiatal tehetségeknek is, akik az operatőri szakma iránt érdeklődnek. A magyar operatőr iskola történetéről szóló könyv kiemelkedő jelentőséggel bír a filmkészítés szerelmesei és a szakma iránt érdeklődők számára.