Erasmus+ ösztöndíjak

kaland | karrier | közösség
Fedezd fel a világot és önmagad!

 Az 1987-ben alapított Erasmus program célja a kezdetektől fogva az, hogy segítse a résztvevőket a világ megismerésében, a tanulásban és a tapasztalatszerzésben, valamint hogy minél többeket ösztönözzön az aktív társadalmi szerepvállalásra.

Az Erasmus+ program egyik fő célkitűzése az oktatás területén az Európai Oktatási Térség megvalósítása 2025-re. A hozzáférhetőség növelésével és rugalmasabb mobilitási formákkal az eddiginél is szélesebb és sokszínűbb csoportok számára lesz nyitott a program, amely továbbra is támogatja az innovatív módszerek kialakítását, és kiemelten népszerűsíti mind a zöld, mind a digitális megoldásokat.

A 2021-2027-es időszakra szóló program nagy hangsúlyt fektet a társadalmi befogadásra, a zöld és digitális átállásra, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének előmozdítására.

Miért válaszd az Erasmus mobilitást!

Ez a kalandos személyiségfejlődés és lélektani mérföldkő lehetőséget nyújt arra, hogy függetlenedj, barátokra lelj, és fejleszd nyelvtudásodat. Emellett megismerhetsz egy külföldi oktatási intézményt, ahol akár tovább is folytathatod a tanulmányaidat mester- vagy doktori képzés keretében. Az Erasmus út elősegíti szakmai fejlődésedet és mindezek mellett még szórakoztató is.

Amire pályázhatsz

Tanulmányi célú mobilitás

Az SZFE egyik partner egyetemén tanulhatsz, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezhetsz. A fogadó intézményben Erasmus+ diákként az ott tanuló hallgatókkal egyenlő jogokat élvezel, így nem kérnek tőled semmiféle külön díjat (tandíj, vizsgadíj, laboratóriumi vagy könyvtárhasználati díj, stb.). Az itthoni tandíjadat (ha van ilyen) továbbra is fizetned kell, hiszen itthoni aktív hallgatói státuszod megmarad. Féléváthallgatás esetén legkorábban a tanulmányok második évében lehet a programban külföldre utazni.

 

Szakmai gyakorlat

Az Erasmus+ azt is támogatja, hogy külföldön végezz szakmai gyakorlatot. Kipróbálhatod magad vállalatoknál, vagy más szervezeteknél, hogy ezáltal segítséget kapj az európai munkaerőpiacon szükséges képességek elsajátításához. Szakmai gyakorlatra akár már a felsőoktatási tanulmányok első évében is lehet utazni. Külföldi szakmai gyakorlatodat az itthoni intézményed beszámíthatja tanulmányaidba. A frissen végzett hallgatók is részt vehetnek szakmai gyakorlaton a végzésük utáni évben is (ebben az esetben a pályázatot még aktív jogviszonyuk ideje alatt kell benyújtani).

 

Doktori hallgatók rövid távú mobilitása

A rövid külföldi tanulmányút biztosítja a hallgatók nemzetközi tudományos vagy művészeti életbe történő bekapcsolódását, a szakmai és interkulturális tapasztalatszerzést, segíti a nemzetközi kapcsolataik építését. A nyertes hallgatók kutatási vagy művészeti tevékenységet folytathatnak külföldön, nemzetközi szakmai versenyen vehetnek részt, intenzív szakmai kurzusra jelentkezhetnek (kivétel nyelvi kurzus), illetve külföldi nemzetközi tudományos konferencián tarthatnak előadást vagy poszter-prezentációt.

 

Az ösztöndíj időtartama

Az Erasmus+ programban képzési ciklusonként (alapképzés, mesterképzés, doktori képzés) akár 12 hónapot is lehet ösztöndíjjal külföldön tölteni. Osztatlan képzés esetén 24 hónapot  – ami  magában foglalja a tanulmányi célú mobilitást és a szakmai gyakorlatot is.

 

Gyakran Ismételt Kérdések:  https://erasmusplusz.hu/gyakori_kerdesek_hallgatoknak

Erasmus személyzeti mobilitás 2023/2024

Partneregyetemeinken külföldi tanítási lehetőség (Teaching Mobility).
Partneregyetemeinken szakmai látogatás, tapasztalatcsere (Job Shadowing).
Szakmai tréningeken, workshopokon való részvétel (Training Mobility). – a lehetőségeket ezen az oldalon lehet böngészni: http://staffmobility.eu/staff-week-search.

Partneregyetemeink listáját és a jelentkezési lapokat mellékelve találják.

A pályázatok benyújtásának határideje:

Oktatói Mobilitás (Teaching Mobility) – 2024. május 31.
Személyzeti Mobilitás (Job Shadowing vagy Training Mobility) – 2024.május 31.

A jelentkezéshez a kitöltött adatlapot kérjük aláírásokkal ellátva eljuttatni a Nemzetközi Igazgatóság részére (Mészáros utca 48, II. em. 230) vagy az erasmus@szfe.hu címre.

Gyakori kérdések oktatóknak: https://erasmusplusz.hu/gyakori_kerdesek_oktatoknak 

Kapcsolat

Erős-Tárczy Zsuzsanna
Erasmus+ intézményi koordinátor
E-mail: erasmus@szfe.hu
Telefonszám: +36 30 281 7357

Zákányi Krisztina
Erasmus intézményi koordinátor
E-mail: zakanyi.krisztina@szfe.hu
Telefonszám: +36301924740

1016 Budapest, Mészáros utca 48. II. emelet 230-as iroda
Erasmus pályázati tájékoztató
1