Tudományos Diákkör

TDK 2023/2024 - FELHÍVÁS A TUDOMÁNYOS DIÁKKÖR MUNKÁJÁBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE

Egyetemünk minden osztatlan képzésben tanuló 1., 2., 3., BA 1., 2. és MA 1. évfolyamos hallgatója jelentkezhet 2024. június 28-ig a mellékletben található Jelentkezési lap kitöltésével.

Az önképzőköri munka olyan művészeti és/vagy elméleti projektek fejlesztését fogja össze és támogatja, amelyek „nem tantervi feladat, nem vizsgafeladat” keretei között jönnek létre. Várjuk minden olyan hallgató, intézetekben vagy intézetek között megalakuló hallgatói csoport jelentkezését, akik az elkövetkező évben bármilyen művészeti és/vagy tudomány munkájukhoz egyetemi, intézeti és témavezetői támogatással a számukra legérdekesebb témával és formában hoznak létre alkotásokat.

A TDK munkája folyamatos, a fent jelzett határidőig be lehet kapcsolódni. A határpontokat a kétévente megrendezett OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) jelenti, ahol egy egyetemi előválogatást követően a pályázók bemutatják az elkészült munkáikat. A következő, 37. OTDK időpontja 2025 tavaszán lesz, az egyetemi előválogató 2024 októberében.

A Tudományos Diákkör munkája az Egyetemünk számára kiemelten fontos stratégiai terület, ahol hallgatóink az országos tudományos és művészeti nyilvánosság előtt mutathatják meg szakmai felkészültségüket.

A mellékletben részletesen olvashatnak a TDK-ról és az OTDK-ról, illetve letölthetik a Jelentkezési lapot. Szakmai kérdésekkel forduljanak Dr. Timár András tanár úrhoz, az egyetemi Tudományos Diákkör elnökéhez a timar.andras@szfe.hu e-mail címen!

Üdvözlettel:
Dr. Timár András
TDK-elnök

Összefoglaló a Tudományos Diákkör munkájáról

Összefoglaló a Színház- és Filmművészeti Egyetem Tudományos Diákköri munkájáról

Egyetemünk Tudományos Diákköre a tantervi oktatáson kívüli alkotói és kutatói tevékenység megszervezésének, bemutatásának, megmérettetésének a helye, a tehetséggondozás jelentős fóruma. A modellváltást követően megismertettük oktatóinkat és hallgatóinkat a tudományos és művészeti diákköri munka jelentőségével, értékével, illetve nekiláttunk a munkafolyamat hosszútávú kidolgozásának és megszervezésének. Egyetemünk kiemelt jelentőségűnek tartja a Tudományos Diákkör munkáját. A 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát 2025 tavaszán rendezik meg. A 36. OTDK-t követően elsődleges feladatunk volt meghirdetni pályázatunkat, amelyre az alap-, mester- és osztatlan képzésben tanuló diákjaink művészetelméleti dolgozatok és/vagy műalkotások terveivel jelentkezhettek. A diákköri munkában a Németh Antal Drámaelméleti Intézetből 19, a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetből 20 és a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetből 19 hallgatónk és közel 30 témavezető oktatónk vesz rész. A munkafolyamat zajlik, 2024 júniusában és 2024 őszén megrendezzük az egyetemi TDK fordulókat. Az országos megmérettetésre továbbjutott hallgatóink az OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekciójában képviselik majd Egyetemünket.

Budapest, 2024. május 8.
Dr. Timár András PhD
TDK-elnök

Letölthető dokumentumok

Országos Tudományos Diákköri Konferencia Eredmények

TDK archív

TDK 2023

Egyetemünk minden osztatlan képzésben tanuló 1., 2., 3. évfolyamos hallgatója, illetve a BA 1. évfolyamos hallgatói jelentkezhetnek 2023. április 14-ig, a mellékletben található Jelentkezési lap kitöltésével.

 

Az önképzőköri munka olyan művészeti és/vagy elméleti projektek fejlesztését fogja össze és támogatja, amelyek „nem tantervi feladat, nem vizsgafeladat” keretei között jönnek létre. Várjuk minden olyan hallgató, intézetekben vagy intézetek között megalakuló hallgatói csoport jelentkezését, akik az elkövetkező két évben bármilyen művészeti és/vagy tudomány munkájukhoz egyetemi, intézeti és témavezetői támogatással a számukra legérdekesebb témával és formában hoznak létre alkotásokat.

 

A TDK munkája folyamatos, tehát a későbbiekben is be lehet kapcsolódni. A határpontokat a kétévente megrendezett OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) jelenti, ahol egy egyetemi előválogatást követően a pályázók bemutatják az elkészült munkáikat. A következő, 37. OTDK időpontja 2025 tavaszán lesz.

 

A Tudományos Diákkör munkája az Egyetemünk számára kiemelten fontos stratégia terület, ahol hallgatóink az országos tudományos és művészeti nyilvánosság előtt mutathatják meg szakmai felkészültségüket.

 

A mellékletben részletesen olvashatnak a TDK-ról és az OTDK-ról, illetve letölthetik a Jelentkezési lapot. Szakmai kérdésekkel forduljanak Dr. Timár András tanár úrhoz, az egyetemi Tudományos Diákkör elnökéhez a timar.andras@szfe.hu mailcímen!

 

Üdvözlettel:
Dr. Timár András
TDK-elnök

TDK 2022

Az SZFE 2022. november 18. (péntek) 10.00 órakor a Mészáros utcai oktatási épület tárgyalótermében tartja Tudományi Diákköri Konferenciáját (TDK), amelyre az egyetemi kurzusokon kívül készült műalkotásokkal és elméleti dolgozatokkal lehet jelentkezni. A pályázóktól munkájuk 10 perces (szükség esetén online is megtartható) bemutatóját várjuk, amelyet nyilvános megbeszélés és vita követ.

 

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia az egyetemeken folyó hallgatói tudományos és művészeti tevékenység legrangosabb rendezvénye. Szeretnénk, ha minél több hallgatónk indulna a házi megmérettetésen, amely a legeredményesebben szereplők számára továbbjutást jelent a 2023 tavaszán megrendezendő országos konferenciára.

 

Jelentkezni lehet már elkészült vagy legalább 80%-os készültségben lévő tudományos munkával, illetve művészeti produkcióval (elsősorban művészetelméleti kutatással, tanulmánnyal, színházi, zenei, filmes, médiaalkotással). A kitöltött, aláírt és a pályázat rövid, 500-1000 karakteres leírását tartalmazó Jelentkezési lapot 2022. november 4. (péntek) 16.00 óráig kell elküldeni Timár András tanár úrnak a timar.andras@szfe.hu címre.

 

Az egyetemi TDK-konferencián bemutatott pályaművet, művészetelméleti dolgozatot vagy a műalkotást (illetve ha a mű nem elküldhető, mert színpadi előadás vagy festmény, akkor annak dokumentációját) szintén az előbb megadott e-mail címre kell elküldeni, illetve azzal megosztani. A pályaművek benyújtási határideje: 2022. november 11. (péntek) 16.00 óra.

 

Az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia időpontja és helyszíne:

2022. november 18. (péntek) 10.00 órakor a Mészáros utcai oktatási épület tárgyalótermében (1016 Budapest, Mészáros utca 48-54., II. emelet 2.11.)

 

A konferencián a jelentkezőktől tudományos vagy művészeti munkájuk maximum 10 perces bemutatóját várjuk (élőszóban és ppt segítségével). A bemutató tartalmazza a munka célkitűzését (koncepcióját), a megvalósítás módját (módszerét), a már elért és még várható eredmények bemutatását (művészeti alkotás esetén rövid részletet a kész vagy készülő műből).

 

A 10 perces bemutatót nyilvános megbeszélés, vita követi.

 

Az OTDK egyetemi konferenciája oktatóink, hallgatóink és doktoranduszaink számára nyilvános.

 

Az egyetemi TDK-zsűri által az országos konferenciára továbbjuttatott pályaművek végleges anyagának elkészítési és az országos rendszerbe történő feltöltési határideje: 2022. december 7. (szerda) 16.00 óra.

 

A TDK-ról és az OTDK-ról részletesen olvashatnak a „Tudnivalók a TDK-ról és az OTDK-ról” dokumentumban.

 

Dr. Balázs Géza, a zsűri elnöke
Dr. Stőhr Lóránt, TDK-felelős
Dr. Timár András, TDK-felelős

Pályázatok

Vissza a Pályázatok kezdőoldalára.