Képzési szint: mesterképzés
Munkarend: nappali
Finanszírozási forma: állami ösztöndíjas, önköltséges finanszírozás
Képzési idő (félév): 2
Állami támogatás/önköltség féléves összege: 950 000 Ft

Általános ismertető

A Filmrendező művész mesterképzési szakra olyan diplomások jelentkezhetnek, akik megfelelő filmes-képzésben részesültek, és korábban megszerzett elméleti és gyakorlati tapasztalataikra alapozva szeretnék tovább mélyíteni tudásukat. A képzés célja, hogy a hallgatók autonóm alkotókká váljanak, képesek legyenek egyéni, magas színvonalú művészi alkotások létrehozására.

Felvételi vizsgák

A felvételi három esetenként több részre tagolt fordulóból áll. Minden forduló után a jelentkezők továbbjutásáról bizottság dönt. A továbbjutókat az egyetem e-mailben értesíti.

1. forduló

Azok számára, akik azon túl, hogy a felvételi követelményeknek megfeleltek a belépő filmmel sikeresen szerepeltek, a Felvételi Bizottság személyes beszélgetés tart. A beszélgetés során a bizottság felméri a jelentkezők általános műveltségét, filmtörténeti ismereteit, olvasottságát, zenei érdeklődését, a társművészetek ismeretét, valamint vizsgálja a felvételizők elemzőképességét és kreativitását.

A fordulón sikeresen továbbjutott jelentkezők önállóan elkészítendő filmes feladatot kapnak, melynek ötletét (szinopszis) a 2. fordulóra kell hozniuk.

2. forduló

a) Prezentáció, védés: az elkészült, önállóan írt szinopszis, filmterv és/vagy a hozzá készített vizuális anyag bemutatása, közös szakmai elemzés a felvételiztető tanárokkal.

b) Írás: a továbbjutó felvételizőnek az értékelésben megadott szempontok figyelembevételével, vizsgakörülmények között kell megírnia a forgatókönyvét.

c) Értékelés: a felvételizők a felvételiztető tanárokkal közösen, konzultációk során fejlesztik a forgatókönyveket.

3. forduló

a) A Felvételi Bizottság egyénenként értékeli az előző forduló után megírt véglegesített forgatókönyveket. A jelentkezők a felvételiztető tanárokkal folytatott konzultációkkal készülnek fel a forgatásra az elfogadott forgatókönyvekből, majd önállóan filmet készítenek.

b) Az utolsó fordulóban a Felvételi Bizottság értékeli a jelentkező által elkészített filmet.

A végleges döntés az összes fordulóban nyújtott teljesítmény alapján történik.

Szakok

Vissza a szakok főoldalra.