Hangképzés mesterkurzus

Képzés kreditértéke: 15 kredit

Képzési idő: 1 félév; 12 hét (szombati napokon)

Munkarend: levelező

Oktatás formája: személyes

Képzés önköltsége: 180.000. Ft

Képzésért felelős szervezeti egység: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet

Képzési hely: Budapest

Maximális létszám: 20 fő

A felvétel sajátos feltételei: Professzionális énekes tudás, kottaolvasási képesség, az angol nyelv készségszintű ismerete.

Jelentkezés módja: Az szfe.hu honlapon közzétett módon

Jelentkezési határidő: 2024. november 30.

Képzés indulása: 2025. február.

Képzés felelőse és kapcsolattartó: Keszei Borbála Liszt Ferenc-díjas egyetemi adjunktus, tel.: +36/30-760-3430; email: keszei.bori@szfe.hu

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a részismereti képzést sikeresen teljesítők számára a megszerzett tanulási eredmény igazolására (tantárgyleírást és kreditértéket is tartalmazó köziratként) mikrotanúsítványt állít ki.

A 12 hetes mesterkurzus során a hallgató automatizálja az organikus intenzív hangképzéshez elengedhetetlenül fontos tudatos rekesz-légzést, ezzel együtt a rugalmas „támasz” alkalmazását. A szerepnek megfelelő zenei anyagot kotta nélkül interpretálja, annak szöveges tartalmát idegen nyelven is kifogástalanul érti és ejti. Az operett műfajának zenei formanyelvét elsajátítja, különös tekintettel a Magyar Operett tradícióira és népzenei gyökereire. A korrepetíció az ének főtárgy szoros kiegészítőjeként mélyíti el a hallgató tudását. Hangtechnikai gyakorlatok rendszeres gyakorlása az operett-szerep tekintetében, duettek, zenei együttesek, hangképzés, szövegértés, kiejtés gyakorlása képezik a kurzus tematikáját. A mesterkurzus végére biztos szereptudás, hangképzés, szövegértés és kiejtés, duett- és zenei együttesek, teljes operett zenei megvalósítása a cél a kurzus összes résztvevője számára, nyílt kurzus keretében, szereposztásokra bontva a résztvevőket.

A kurzus részletei:

1-4 hét: Operett-történeti előadás, zenei stílusismeret, hangképzés, magyar/német/angol szöveg-értés és kiejtés, hangtechnikai alapozás, szerepismeret;

Színpadi szöveg, gyakorlati dramaturgia: A hallgatók számára összeállított tantárgy olyan magasfokú mintaelemzések és gyakorlati feladatok egymásra épülő folyamatos, aprólékosan felépített sorozata, amely dramaturgiai szempontból közelíti meg, vizsgálja, elemzi, részletezi a vizsgált időszak legfontosabb alkotóit és színjátéktípusait. A gyakorlati formát is vállaltan alkalmazó, de százalékosan jelentős részében elméleti oktatás tematikája úgy épül fel, hogy a kiválasztott operett keletkezéstörténetét, előzményeit, stiláris eszközeit vizsgáljuk, különös tekintettel a mű értelmezési lehetőségeire, dramaturgiai szerkezetére, szcenikai kérdéseire, a fontosabb szereplők jellemrajzára és a szövegben kódolt színpadi hatásmechanizmusokra.

5-8 hét: hangtechnikai gyakorlatok az operett-szerep tekintetében, áriák, duettek, zenei együttesek korrepetíció, hangképzés, szövegértés, kiejtés.

9-12 hét: biztos szereptudás, hangképzés, szövegértés és kiejtés, duett- és zenei együttesek, teljes operett zenei megvalósítása a kurzus összes résztvevője számára, nyílt kurzus keretében, szereposztásokra bontva a résztvevőket.