Vizsgafilmvetítések a Fotonban: Bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 8-9-20. A Színház- és Filmművészeti Egyetem három vizsgafilm vetítéssel készül az idei fesztiválon. A vizsgafilm-bemutató első napján egy különleges válogatást láthatunk az egyetem archívumából, a 60-as, 70-es években készült vizsgafilmekből. A következő napokon a BA-, illetve az MA-szakos filmkészítők mutatkoznak be a 2021/22-es tanévben készült alkotásaikkal. A vizsgafilmek után rövid beszélgetésekre is sor kerül az alkotókkal.

ARCHÍV VIZSGAFILMEK

Időpont: június 8. (csütörtök) 16:00

Das Lied (1978/79)

Kovácsi János filmje ironikus leírása egy napnak, melynek során egy virága teljében levő, szép termetű német hölgy érkezik a Balaton-partra, hogy átvegye örökségét, a gyermekkori emlékekkel benépesült kis kertes házat, hogy aztán már távozzék is hűvösebb hazájába.

Gól (1955/56)

Kádár Tamás osztályának legtehetségesebb focistája, a XXII. kerületi Előre csapatának kapitánya. Minden vágya az, hogy közel százezer ember előtt játszhasson a Népstadionban a Grundcsapatok Bajnokságának döntőjében a skót-magyar előtt. Az álmai azonban szertefoszlani látszanak, amikor történelemből újra egyest kap és tanárai eltiltják a további játéktól. Rendezte: Janovics János

Limonádé sok citrommal (1963)

Esztergályos Károly harmadéves vizsgafilmje egy zeneszerző és egy balerina reménytelen szerelmének története. Esztergályos Cecília mellett Dömölky János rendezőt és magát a film rendezőjét, Esztergályos Károlyt is láthatják a nézők.

 

MA PROGRAM

Időpont: június 9. (péntek) 17:00

Gyimesi Domonkos: Csóré

Szörnyű járvány tizedeli a falu népét. Pap hiányában az elkeseredett emberek saját módszereikkel próbálnak véget vetni a borzalmaknak. Úgy hiszik, minden baj okozója a Csóré nevű démon. Egy nap különös idegen érkezik a faluba.

Dóczé Péter: Nyugalom megzavarására alkalmas

Janka és családja egy mesebeli hétvégi házban tölt pár napot. Az idilli nyaralás nyugalmát megzavarja, hogy Janka rajtakapja a fiát, ahogy saját húga fényképére maszturbál. Janka számára az eddig hétköznapinak hitt családi jelenetek új jelentést kapnak, és elkezdi megkérdőjelezni a családon belüli viszonyokat.

Derzsi Mátyás: Csókot kaptam az ördögtől

Magyar vidéki cigánytelep napjainkban, mesébe illő, dimbes-dombos, zöldellő tájon. Egy tizenéves fiú fontos táncversenyre készül barátaival, mely alatt lepaktál az állítólagos ördöggel. Az igazi belső harc csak itt kezdődik.

 

BA PROGRAM

Időpont: június 10. (szombat) 17:30

Horváth Kolos: Az ipari forradalom és annak következményei

Egy boldogtalan kapcsolatban sínylődő nő mindent elfojt magában azért, hogy megmentse azt, ami a kirakatházasságából megmaradt. Amikor vendégek érkeznek hozzájuk, sötét vér fröccsen a szép márványfelszínre, és a nő újra önmagára talál, az ipari forradalom legjelentősebb vívmányába zárva.

Pekár Éva Hanna: Gondviselés

Szonja egy napjának pár órája betekintést nyújt abba, hogyan prostituálja magát egy nő, aki többre hivatott.

Karim Hema: Hant

Két férfi hosszú idő után újra találkozik, hogy kiássanak valamit a múltjukból. Ahogy egyre beljebb jutnak az erdőben, felszakadnak régi sebeik. Lassan fény derül arra, hogy más célok vezérelték őket az erdő mélyére?

Demeter Hunor: Barkochba

Tánczos Kornél legújabb műve egy bensőséges utazásra invitálja az olvasókat. Ebben az egyszerű kriminek induló könyvben a fikció és a valóság mosódik össze, ahogy a névtelen főhős egyre mélyebbre kerül az igazság keresésének spirálján. Vajon megtalálja, amire igazán vágyott? És ha igen, mekkora áldozatot kell ezért hoznia? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a könyv, és az olvasó is, aki talán saját igazságára lel rá a történet sorai között.

A programsorozaton június 8. és 10. között vehetnek részt az érdeklődők Veszprémben, a Foton Audio- vizuális Centrumban. Cím: Veszprém, Vár utca 17.