2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

május 25., szombat 08:00
Share

A Merülő Szaturnusz, az SZFE harmadéves prózai színművész osztályának előadása is bekerült az idei Országos Színházi Találkozó “OFF programjába”. A seregszemlének idén a kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont. A június 10. és június 16. között zajló, a hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményén izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várják a színházművészet iránt érdeklődőket.

A kaposvári Csiky Gergely Színház örömmel vállalta, hogy házigazdája lesz a nagy múltú találkozónak és ebben a minőségében a színházi élet meghatározó pillanatainak új megvilágítását ígéri a résztvevőknek. A rendezvény keretében  a színházaknak, az érdeklődőknek és a Kárpát-medencei színházi szakmának egyaránt lehetősége nyílik, hogy megmutassák tehetségüket és találkozzanak az ország különböző pontjairól érkező kollégáikkal.

A találkozóra hazai és határon túli állandó játszóhellyel rendelkező, kőszínházi társulatok jelentkezését várják az Országos Színházi Találkozó szakmai válogatói. A színházaktól olyan műsoron lévő, vagy jelenleg készülő előadások jelölését várják a szervezők, amelyek bemutatójának dátuma legkésőbb 2023. december 31. A korábbi évadokban bemutatott, de műsoron tartott előadások szintén jelölhetők. Egy színház esetén egy nagyszínpadi és egy kamaraszínpadi előadás ajánlására van lehetőség, műfaji megkötés nélkül.

A rendezvény célja a színházi sokszínűség megünneplése, a szakmai kapcsolatok erősítése, amely – nem utolsó sorban – felejthetetlen élményt nyújt a közönség részére is. Az Országos Színházi Találkozó 2024-es eseménye új korszakot nyit a színházi világban. A szervezők különös figyelmet fordítanak arra, hogy az Országos Színházi Találkozó ne csupán egy rendezvény legyen, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér. A programok teljesen megújulnak, és reagálnak az elmúlt évek rendezvényeinek tapasztalataira, egy kifinomultabb és még gazdagabb élményt ígérve a résztvevőknek és látogatóknak.

A 2024-es Találkozó azt képviseli, hogy a Színház nemcsak a művészi kifejezés kiállítótere, hanem egy olyan hely, ahol az alkotók megoszthatják gondolataikat és tapasztalataikat, együtt építve a színházi közösségek közötti erősödést.

SZEMLEPROGAMBAN SZEREPLŐ ELŐADÁSOK

NAGYSZÍNPAD
2024. június 10. 20.00 Örkény Színház: The Black Rider 
2024. június 11. 20.00 Nemzeti Színház Budapest: Kurázsi mama és gyermekei
2024. június 12. 19.30 Radnóti Miklós Színház: 3tél
2024. június 13. 19.30 Vígszínház: Sirály
2024. június 14. 19.30 Pécsi Harmadik Színház: Csirkefej
2024. június 15. 19.30 Szolnoki Szigligeti Színház: A fösvény
2024. június 16. 17.00 Tamási Áron Színház-Sepsiszentgyörgy: Iráni konferencia

KAMARASZÍNPAD
2024. június 10. 17.00 Thália Színház: Ványa bá
2024. június 11. 17.30 Yorik Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház-Tompa Miklós Társulat:
Lázadni veletek akartam
2024. június 12. 16.00 Katona József Színház: Magányos emberek
2024. június 13. 17.00 Budapest Bábszínház: Frankenstein
2024. június 14. 17.00 Békéscsabai Jókai Színház: Elvásik a veres csillag
2024. június 15. 17.00 Csokonai Nemzeti Színház Debrecen: Nincstelenek
2024. június 16. 14.00 Forte Társulat: Akár akárki

SZIVÁRVÁNY KULTÚRPALOTA
2024. június 11. 14.00 Karinthy Színház: Hamlet crazy and cool
2024. június 14. 14.00 Soproni Petőfi Színház: A pacsirta

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése