A Magyar Állami Operaház együttműködése az SZFE televíziós műsorkészítő szakos hallgatóival

B. Török Fruzsina
április 26., péntek 07:00
Share

A Magyar Állami Operaház a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatóit kérte fel bemutatói trailer-videóinak elkészítéséhez. Az SZFE és az Operaház közötti együttműködés valódi párbeszéd, amelynek során mindkét fél meríthet a másik kreativitásából és megoszthatja egymással szakmai tapasztalatait.

A Magyar Állami Operaház mint a hazai kulturális élet meghatározó szereplője, felismerte a SZFE filmes és televíziós műsorkészítő szakos hallgatóiban rejlő lehetőséget, és a továbbiakban tudatosan is igyekszik építeni azoknak tehetségére és elkötelezettségére a művészi igényű tartalomgyártás terén. Az együttműködés hátterében a fiatal tehetségek támogatása áll, valamint ezzel párhuzamosan az SZFE hallgatóinak bevonása a magyar művészeti színtér alakításába. A másodéves filmesek immár a vizsga- és diplomafilmjeikre koncentrálnak, helyüket az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatói vették át, akik egy olyan platformon dolgozhatnak, amely a hazai és nemzetközi színtéren is érzékelhető, ezáltal növelve a szakmai láthatóságukat és tapasztalatszerzésüket.

A lehetőség, hogy az SZFE hallgatói feleljenek az Operaház trailereinek elkészítéséért, számukra is egyedülálló alkalmat biztosít, hogy a valóságos művészeti projektekben való részvételen keresztül betekintést nyerjenek a zenés színházi produkciók létrehozásába, azoknak próbafolyamataiba is. A hallgatóknak lehetőségük nyílik megmutatni kreativitásukat, tehetségüket és szakmai hozzáértésüket egy olyan közegben, amely már csak az általa képviselt műfajból fakadóan is nagy múltra visszatekintő hagyományokkal rendelkezik, ráadásul munkájukat is szélesebb körben ismerhetik meg az Operaház bemutatóin keresztül.

„Az eddigi részvételük alapján kiválóan teljesítettek az SZFE hallgatói. A tehetséges fiatalok kiemelkedően alkalmasak arra, hogy méltó módon reprezentálják az Operaházat.”- mondta el Zilahy Tamás osztályvezető oktató. Fontos kiemelni, hogy az Operaház ezzel az együttműködéssel elismeri és támogatja a zenei képzések mellett más művészetoktatási intézmények tehetségeit is, ez a példa pedig más (dal)színházak és egyetemek számára is inspirációul szolgálhat arra, hogyan lehet hatékonyan egyesíteni az oktatást a szakmai gyakorlattal a művészeti szféra keretein belül.

A Magyar Állami Operaház csapata mentorokként segíti az SZFE fiatal tehetségeit, így nemcsak a projekt, hanem a jövőbeni karrierjük építése során is segítséget nyújthatnak nekik. A hallgatók kapcsolatokat építhetnek, valamint tapasztalatokat szerezhetnek a televíziós műsorkészítés és az operaelőadások létrejöttének folyamatába való betekintés terén, ami később kulcsfontosságú lehet a pályán való elhelyezkedésük során. Ugyanakkor az Operaház társulata is friss és innovatív szemléletű fiatalokkal gazdagodik, akik segíthetik az intézményt a modern művészeti kifejezésmódok és médiumok felé történő nyitásban.

A trailer-eket Szikora Emese vágta.

Az István, a király trailer ITT nézhető meg.

A Ruszalka trailer ITT nézhető meg.

Fotó: Berecz Valter, Nagy Attila

16x9
Don Giovanni trailer

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése