A Németh Antal Drámaelméleti Intézet szakmai napjai Szigligeten

2023 november 4., szombat 13:51.
Share

Megtartotta immáron hagyományossá vált félévi tréningjét az SZFE Németh Antal Drámaelméleti Intézete Szigligeten, október 13-a és 15-e között.

Az Intézet oktatóit, munkatársait ihletett környezetben várta az eddig elvégzett és a még előttük álló feladatok áttekintése.

 

A késő nyári környezetet gróf Esterházy Pál (1861–1932) egykori kastélya, amely ma a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) Irodalmi Alkotóháza, és a kastély parkja, a gyönyörű szigligeti arborétum biztosította.

Az alkotóház a magyar kultúra számos kiemelkedő egyéniségének, így például Esterházy Péternek, Kassák Lajosnak, Kertész Imrének, Makk Károlynak, Nemes Nagy Ágnesnek, Örkény Istvánnak, Szabó Magdának és Weöres Sándornak volt kedvelt alkotó- és pihenőhelye.

 

A „rejtélyes” 3. szobában található autogramfal lenyűgöző névsora éppen csak a töredékét mutatja annak, ki mindenki szállt meg és dolgozott e falak között a 20–21. században.

A Dr. Antal Zsolt intézetvezető úr irányításával zajló szakmai nap délelőttjét Egyetemünk rektora és Intézetünk oktatója, Prof. Dr. Sepsi Enikő vezette. Bemutatta az Egyetem új szervezeti felépítését (organogramját), illetve egyeztetett az oktatókkal a képzések további lehetőségeiről, az SZFE által meghirdetni tervezett további (színházi, filmes és média) szakirányú képzésekről, a megszólítható diákokról és a felnőttképzésekről.

 

 

A nap másik felében az egyes feladatok témafelelőseinek beszámolója és az új feladatok számbavétele következett.

Az osztályvezetői beszámolók a dramaturg és drámainstruktor szakos évfolyamok előmeneteléről számoltak be. Dr. Timár András az Egyetem Tudományos Diákköre előtt álló feladatokat, Dr. Antal Zsolt a november 15–18-ig Debrecenben tartandó Csokonai 250 rendezvénysorozat, Dr. habil. Győrei Zsolt pedig a november 16-i Csokonai 250 Konferencia menetét ismertették. A tréningen többek között szó esett az SZFE Színházművészeti Műhelyének gondozásában kiadott kötetek országos könyvbemutató-sorozatáról, az Uránia folyóirat idei lapszámairól, illetve az intézeti és intézetek közötti kutatócsoportok működéséről és a tananyagfejlesztésekről.

Egyéb hírek

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Több betöltése Több betöltése