Ad Teatrum színházi fesztivál, a tehetségek platformja - négy nap, nyolc előadás

B. Török Fruzsina
2023 szeptember 15., péntek 13:38.
Share

Az új színházi fesztiválról Herczeg Tamást a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet intézetvezetőjét kérdeztük.

Új színházi fesztivál születik, miért érezted, hogy szükség van erre a rendezvényre?

A színházi intézet vezetőjeként fontosnak tartom, hogy már az egyetemi évek alatt segítsük növendékeinket a kapcsolatépítésben. Négy végzős osztály mutatkozik be az Ad Teatrum Feszten, számukra kulcsfontosságú lehetőség ez, hiszen szeptember 22. és 25. között a színházi szakemberekkel találkoznak. A rendezvény célja hogy hallgatóinkat már az egyetemi évek alatt megismerjék a hazai színházi élet alkotói és vezetői.

Melyik osztályokat látjuk majd bemutatkozni?

Hegedűs D. Géza – ifj. Vidnyánszky Attila, Horváth Csaba – Rába Roland, Novák Eszter – Selmeczi György és Zsótér Sándor osztályfőnökök negyed- és ötödéves hallgatói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Négy nap alatt nyolc előadást mutatunk be, amelyre valamennyi vidéki és fővárosi színház vezetőjét meghívtuk. Lehetőséget teremtünk, hogy láthassák hallgatóinkat a színházvezetők, rendezők, színházi szakemberek és természetesen a nézők is. Az osztályfőnökök rendezései mellett Vilmányi Benett, Ördög Tamás, Porogi Dorka, Forgács Péter – Koltai M. Gábor és Sahin-Tóth Sára által a tavalyi tanévben színpadra állított vizsgaelőadások kerülnek színre.

Hogy érzed, lesz folytatása az Ad Teatrum Fesztiválnak?

Az Ad Teatrum fesztivál hagyományteremtő céllal jön létre, lehetőséget teremt a színházi szakma és a fiatal tehetségek közötti párbeszédre, ezzel segítve a hallgatók kapcsolatépítését és szakmai elhelyezkedését. Úgy érzem jó időzítés, hogy a színházi szezon elején négy napba sűrítve rendezzük meg az eseményt, így a vidékről érkező kollégák jelenlétére is számíthatunk. Bízom a fesztivál sikerében és természetesen a folytatásban is.

Program és jegyek

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése