Ad Teatrum színházi fesztivál, a tehetségek platformja - négy nap, nyolc előadás

B. Török Fruzsina
szeptember 15., péntek 13:38
Share

Az új színházi fesztiválról Herczeg Tamást a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet intézetvezetőjét kérdeztük.

Új színházi fesztivál születik, miért érezted, hogy szükség van erre a rendezvényre?

A színházi intézet vezetőjeként fontosnak tartom, hogy már az egyetemi évek alatt segítsük növendékeinket a kapcsolatépítésben. Négy végzős osztály mutatkozik be az Ad Teatrum Feszten, számukra kulcsfontosságú lehetőség ez, hiszen szeptember 22. és 25. között a színházi szakemberekkel találkoznak. A rendezvény célja hogy hallgatóinkat már az egyetemi évek alatt megismerjék a hazai színházi élet alkotói és vezetői.

Melyik osztályokat látjuk majd bemutatkozni?

Hegedűs D. Géza – ifj. Vidnyánszky Attila, Horváth Csaba – Rába Roland, Novák Eszter – Selmeczi György és Zsótér Sándor osztályfőnökök negyed- és ötödéves hallgatói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Négy nap alatt nyolc előadást mutatunk be, amelyre valamennyi vidéki és fővárosi színház vezetőjét meghívtuk. Lehetőséget teremtünk, hogy láthassák hallgatóinkat a színházvezetők, rendezők, színházi szakemberek és természetesen a nézők is. Az osztályfőnökök rendezései mellett Vilmányi Benett, Ördög Tamás, Porogi Dorka, Forgács Péter – Koltai M. Gábor és Sahin-Tóth Sára által a tavalyi tanévben színpadra állított vizsgaelőadások kerülnek színre.

Hogy érzed, lesz folytatása az Ad Teatrum Fesztiválnak?

Az Ad Teatrum fesztivál hagyományteremtő céllal jön létre, lehetőséget teremt a színházi szakma és a fiatal tehetségek közötti párbeszédre, ezzel segítve a hallgatók kapcsolatépítését és szakmai elhelyezkedését. Úgy érzem jó időzítés, hogy a színházi szezon elején négy napba sűrítve rendezzük meg az eseményt, így a vidékről érkező kollégák jelenlétére is számíthatunk. Bízom a fesztivál sikerében és természetesen a folytatásban is.

Program és jegyek

Egyéb hírek

Felhívás a Tudományos Diákkör munkájában való részvételre

Egyetemünk minden osztatlan képzésben tanuló 1., 2., 3., BA 1., 2. és MA 1. évfolyamos hallgatója jelentkezhet 2023. október 2-ig a cikkben található Jelentkezési lap kitöltésével.

Ma ünnepeljük a Magyar Dráma Napját

A Magyar Dráma Napján Kozma Andrással beszélgettünk, aki a színház iránti elhivatottságáról és pályafutásáról osztotta meg gondolatait. Kozma András a Szovjetunióban, egy kis oroszországi faluban látta meg a napvilágot, de Magyarországon nőtt fel. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán az orosz-történelem szak mellett irodalomtörténeti és kultúrantropológiai tanulmányokat folytatott, a bölcsész-tanári diploma megszerzése után irodalomelméleti PhD képzésben vett rész, később tolmácsként, dramaturgként és műfordítóként folytatta pályafutását. Jelenleg a Nemzeti Színház dramaturgja és az SZFE óraadó oktatója, aki beszélgetésünk során elmesélte, hogyan talált rá a színházra, és miért döntött úgy, hogy a színházművészet útján indul el.

Már online is megnézhető, több mint hét órán át: Madách Projekt a Médiaklikk.hu-n

Mintegy hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása a Médiaklikk.hu-n, valamint két részletben megtekinthető az “Összehullni, szétsietni” című werkfilm, mely bemutatja a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit.

Boldog Vég - Valceres tündérmesétől az orfeumi forró revühangulatig - az SZFE végzős zenés színművész osztálya délutántól estig operetteket játszott

Vasárnap délután kettőtől este tízig öt rövidített operettet láthatott az Eiffel Műhelyház közönsége. A maraton minőségéről Novák Eszter és Forgács Péter rendezése, továbbá Selmeczi György zenei irányítása gondoskodott, de a legnagyobb elismerés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színművész hallgatóit illeti, akik ezzel a grandiózus előadáscsokorral igazán bizonyították rátermettségüket és föladták a leckét a később végző zenés osztályoknak.

Annyi jót kapunk az előadások után, hogy szinte fel sem tudjuk dolgozni azonnal – interjú Fabók Mariannal

Fabók Mariann az SZFE báb színművész osztályának osztályvezetője a Déryné Programnak kezdetektől aktív résztvevője. A Blattner-díjas előadóművész új szerepkörben mutatkozott be, a Déryné ifjasszony című előadásban Etelkát alakítja. Bár elsőre megijedt a felkéréstől, ma már örömmel emlékszik vissza minden pillanatra, és örül, hogy a lehetőség a komfortzónájából is kibillentette. Fabók Mariannal a deszkavizio.hu beszélgetett.

Újra láthatóak a Madách Projekt magyar színei a Nemzeti Színház nyílt napján

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezi nyílt napját a Nemzeti Színház, szeptember 23-án szombaton 14 órától színes programsorral várják az odalátogatókat. Többek között látható lesz az SZFE által szervezett Madách Projekt három magyar színe, ezúttal nyilvános próba keretében.

SZFE-s hallgatók Rátóti Zoltán rendezésében a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója keretében augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban mutatta be Molnár Ferenc két egyfelvonásosát. A Nemzeti Színházban 2023. szeptember 26-tól láthatja a nagyérdemű közönség az SZFE-s hallgatókat a Nemzeti Színház művészeivel.

Ad Teatrum színházi fesztivál, a tehetségek platformja - négy nap, nyolc előadás

Bemutatkozik az SZFE négy felsőbbéves osztálya. Az Ad Teatrum Fesztivál a hallgatók, a nézők és a színházi szakemberek találkozásának kulcsfontosságú lehetősége szeptember 22. és 25. között. A rendezvény célja hogy hallgatóinkat már az egyetemi évek alatt megismerjék a hazai színházi élet alkotói és vezetői.

Több betöltése Több betöltése