ÁPRILIS 1-JÉN INDUL ÚTJÁRA A 10. NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI OLIMPIA

B. Török Fruzsina
2023 március 16., csütörtök 14:46.
Share

A rendezvény művészeti vezetésével a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottsága Vidnyánszky Attila rendezőt, a budapesti Nemzeti Színház igazgatóját bízta meg. Többek között nemzetközi és hazai társulatok előadásaiból, műhelyfoglalkozásokból és amatőr színjátszók programjaiból is szemezgethetnek az érdeklődők.

A legutóbbit Japán és Oroszország szervezte közösen, közel kétezer meghívott előadással. Ez a mennyiség persze számunkra elérhetetlen, de igyekszünk mi is méltó eseményt tető alá hozni. Úgy döntöttünk, hogy nem fogunk konkrét előadásokat ajánlani, inkább megszólítjuk a színházakat, hogy válasszanak maguknak partnert, a testvérvárosi kapcsolatok mintájára. Továbbá azt szeretnénk, ha nem egy egyszeri esemény volna, hanem folyamatos kapcsolat válna belőle. Az elmúlt években a kollégák nem profitáltak igazán ezekből a helyzetekből, remélem, az olimpia hoz majd áttörést ebben. ? mondta el Vidnyánszky Attila.

A 10. Színházi Olimpia eseményein ? Budapesten és szerte Magyarországon ? a világ színházi élete olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, mint Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcarete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan, Ivan von Hove és sokan mások. Ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy 300 program várja az érdeklődőket április 1-jétől egészen július 1-jéig.

Az előadásokon túl számos kísérőprogrammal készülnek a szervezők. Első ilyen a JELEN/LÉT fesztivál workshopjai (például improvizációs és Chubbuck-technika workshop) március 21-től 14-ig a budapesti Nemzeti Színházban. De Pécsett és Budapesten rendezik meg az EDERED ? nemzetközi diák- és gyermekszínjátszó-találkozót június 4?11. között, ami Európa egyik legnagyobb színjátszó tábora, s 15 országból közel 150 tizennégy és huszonkét év közötti fiatal találkozhat egymással. Érkezik még 17. ISTA/NG ? Nemzetközi színházantropológiai iskola is Pécsváradra és Budapestre május 7?21. között. A Magyar Szín-Játékos Szövetség pedig megszervezi az AITA/IATA nemzetközi amatőr színházi fesztivált június 19-től 25-ig Debrecenben, ahová mintegy 12 társulat érkezik.

De többek között a program része a Madách Projekt 2023: ?Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a Színházi Olimpiával egy időszakban rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Madách projekt elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek keretében a külföldi és hazai színművészeti képzés hallgatóinak közreműködésével kerül újra színpadra Az ember tragédiája Vidnyánszky Attila rendezésében? ? áll a projekt szinopszisában.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el:

Függönyt fel! ? Hamarosan kezdődik 10. Nemzetközi Színházi Olimpia (magyarnemzet.hu)