Az Alkotóműhelyek Hetével indul az SZFE 2023/24-es tanéve

B. Török Fruzsina
2023 augusztus 30., szerda 09:56.
Share

Az Alkotóműhelyek Hete nyitja az SZFE új tanévét. A program során az újonnan érkező és a felsőbbéves hallgatóinknak egyaránt lehetőségük lesz betekintést nyerni a különböző szakok kurzusaiba.

A tanév nulladik hetének programsorozata számos lehetőséget kínál a kreatív kibontakozásra és a művészeti területek széles skálájának felfedezésére. Az eseményeket áttekintve, rendkívül izgalmas és gazdag hétnek nézünk elébe. Alább, a teljesség igénye nélkül, említünk meg néhány ígéretes programot, amivel reményeink szerint felkeltjük új hallgatóink érdeklődését. A teljes és részletes programterv az alábbi linken érhető el: https://szfe.hu/alkotomuhelyek-hete/

Az eseménysorozat nyitónapja mozgással indul – hétfőn reggel a résztvevőknek lehetőségük lesz részt venni Szirtes Balázs jóga kurzusán, ami a test és a lélek harmóniájának fontosságát hangsúlyozza. A nap további részében olyan előadások és műhelyfoglalkozások várnak a résztvevőkre, mint a Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által tartott “1968 – Egy hibrid film utómunkája”, amely a kreatív dokumentumfilm készítésének folyamatát mutatja be, vagy a Timár András vezette foglalkozás, ahol a kortárs színház hagyományairól, tradíciókról és újításokról folyik a gondolkodás. A hétfői nap egyik legígéretesebb programjának Vidnyánszky Attila színházesztétikai kerekasztal-beszélgetése ígérkezik, amelyen a résztvevők a színház aktualitásairól és kihívásairól cserélhetnek véleményt az Ódry Színpadon.

A program a további napokon is folytatódik, többek között olyan témákkal foglalkozva, mint a filmfinanszírozás és marketing, a színházi maszkhasználat, a hangtervezés, a dokumentumfilm és az Új Hollywood korai évei. A résztvevők lehetőséget kapnak olyan neves előadóktól tanulni, akik mögött sokéves szakmai tapasztalat és munka áll a színházi és filmes szakma különböző területein.

A második nap reggel 9 órától Prof. Paulo Leite, nemzetközi forgatókönyvíró és film marketing szakember előadásán lehet részt venni “Film Financing and Marketing” témakörben. Az előadó a filmfinanszírozás és marketing különböző aspektusait mutatja be a hallgatóknak. Ezt követően Dr. Balázs Géza “Miért omlanak össze és miként élnek tovább a kultúrák?” című előadására kerül sor. Vecsernyés János “Tanítunk-e ízlést?” című kurzusa a filmnyelvi eszközök szociális identitását és ízlésvilágát járja körül. Vidnyánszky Attila “Műelemzés” órája kihagyhatatlannak ígérkezik, illetve Komár István “Zsigmond Vilmos Egy lövés, egy kompozíció: tudjuk, hogy jó, de van-e mód arra, hogy jobbá tegyük?” témájú előadásáról sem érdemes lemondani, ahogyan Szabó Borbála: Hogyan írjunk Bánk bánt? (… és hogy csinálta Katona József és Erkel Ferenc?) és Kiss Csaba: Macbeth – a királygyilkosság rekonstrukciója című előadásáról sem.

Külföldi vendégelőadóink örömmel fogadták el a felkérést és az SZFE Alkotóműhelyek Hete kedvéért utaznak hazánkba, fedezd fel egyedi kurzusaikat:

Prof. Paulo Leite: Film Financing and Marketing – A filmvilág pénzügyei és piaci sikereiben fog minket 4 előadás erejéig elkalauzolni,

Prof. Vera Carmo: Video Art History and Curating – A videóművészet történetét és kurátori munkát ismerteti meg a hallgatókkal szintén 4 előadásban, és

Dr. Debora Hardt: Documentary Film and New Hollywood – Új Hollywood és dokumentumfilm kurzust tart 4 előadásban.

A vendégelőadók mellett az SZFE kiváló oktatói a hét többi napján is izgalmas előadásokat tartanak. Hallgasd meg Stőhr Lóránt: Játék és valóság – A kortárs magyar film rejtelmei című előadását, vagy meríts ihletet a kreatív írás világából, és hozz létre egyedi történeteket Bódi Zoltán vezetésével, de alkalom nyílik még Győrei Zsolt, Janca Ákos, Katona Imre és Kulcsár Edit előadásaira is ellátogatni.

Az Alkotóműhelyek Hete az SZFE-n igazi lehetőséget teremt a jelenlegi és az újonnan érkező hallgatóknak, hogy széles körben megismerjék az egyetem által kínált művészeti területeket és képzéseket. A gazdag és változatos programok garantáltan emlékezetessé és inspirálóvá teszik az új tanév kezdetét.

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése