Az erdélyi színházzal ismerkednek meg Gyulán az SZFE hallgatói

augusztus 2., péntek 11:33
Share

Az irodalom és a színház kapcsolatáról szóló elmélkedésre invitálta a fiatalokból álló közönséget a szerda esti, gyulai Ladics-házban rendezett Bárka esten Elek Tibor, az irodalmi folyóirat főszerkesztője, egyben a Gyulai Várszínház igazgatója. Farkas-Wellmann Éva főszerkesztő-helyettes a Bárka online-t mutatta be, majd Kiss Ottóval és Szil Ágnessel kiegészülve tartottak felolvasóestet. Ezt a  programot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói számára szervezték, akik egyhetes gyulai képzésen vesznek részt. A programok elsősorban a várszínházi előadásokra, az Erdélyi hét programjaira támaszkodnak, de egy rendkívüli Bárka estet is beiktattak ezek közé. Az SZFE hallgatói minden este megnéznek egy előadást a Várszínház Erdélyi hetén, majd másnap kielemzik ezeket. Szakmai szempontból sokat jelenthet a hallgatóknak, hogy Gyulán ismerkedhetnek meg az erdélyi magyar színházzal, de közösségépítés szempontjából is van jelentősége az itt töltött időszaknak.

16x9
Az erdélyi színházzal ismerkednek Gyulán az SZFE hallgatói

Egyéb hírek

Mesterséges intelligencia a karrierépítésben: kreatív és művészi lehetőségek

Mindannyian rendelkezünk valamilyen különleges tehetséggel, ami megkülönböztet minket másoktól. De mi lenne, ha ezt a tehetséget mesterséges intelligenciával (MI) felfedezhetnéd és kibontakoztathatnád? A MI nemcsak a technológia szerelmeseinek kínál karrierlehetőségeket, hanem a kreatív és művészeti területek számára is forradalmi újításokat hoz.

Cukormáz a filmvásznon

Az SZFE a filmvásznon sorozat az egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézete végzős hallgatóinak diplomamunkáiba enged betekintést a mesterrel és a tanítvánnyal készült páros interjún keresztül.

Javában zajlik az SZFE Nyári Akadémiája Debrecenben

Kulturális sokk, felszabadító, hallhatatlan – ezekkel a jelzőkkel illették tavaly a Nyári Akadémiát a friss gólyák. Idén sem kisebb a tét.

 

A szervezők célja, hogy a leendő elsősök életre szóló élménnyel gazdagodjanak és ez az egyhetes együttlét megalapozza számukra a sikeres évkezdést.

Interjúk és beszámolók a Nyári Akadémiáról

Élénk figyelem övezi a Színház- és Filmművészeti Egyetem idei, 2024-es gólyatáborát.

 

Köszönet a médiumok elmélyült érdeklődéséért! (folyamatosan frissül)

Bemutatkozik a Mentálhigiénés Szolgálat a Nyári Akadémián is

Ahhoz, hogy valaki jó színésszé váljon, nem elég a tehetség, fejlett önismeret is kell hozzá – vallja Grezsa Ferenc pszichiáter, az SZFE Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálatának szakmai vezetője. Az áprilisban indult szolgálat munkatársai ez utóbbi megszerzésében is segítséget tudnak nyújtani a hallgatóknak. Új podcast-epizódunkban többek között arról beszélgettünk Grezsa Ferenccel, hogy általában milyen kérdésekkel keresik meg a fiatalok a tanácsadókat. A szakember szerint a művészhallgatók olyan fiatalok, akik az átlagnál érzékenyebbek és lelkileg talán érettebbek is. Ez egy nagy ajándék, de jár bizonyos terhekkel is, amelyeket nem lehet megúszni. A hallgatóknak tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül és bizalommal fordulhatnak a mentáligiénés tanácsadókhoz. Vezető pszichiáterük ebből a célból is tart előadást a debreceni Nyári Akadémián, augusztus 12-én 9:00 órakor.

SZFE-s hallgatók a Hairben

Nagy sikerrel mutatták be hétvégén a világhírű Hair musicalt Tompagábor Kornél rendezésében a Fertőrákosi Barlangszínházban. A zalaegerszegi Kvártélyház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójának végén igazi bulihangulat kerekedett; a közönség állva tapsolt és táncolt a szereplőkkel, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóival.

Elhunyt Király Levente, a Nemzet Színésze

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja, Szeged város díszpolgára ma reggel elhunyt” – adta hírül  közösségi oldalán a Szegedi Nemzeti Színház.

Boldog születésnapot Tanár Úr!

„El akarja hitetni velünk, hogy 70, miközben úgy néz ki ‒ Dantét parafrazeálva ‒, mint aki legfeljebb az emberélet útjának feléhez érkezett.” ‒ köszöntötte barátját, Novák Emilt Orbán János Dénes Kossuth- és József Attila-díjas költő az origo.hu hasábjain. Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőrnek, filmrendezőnek, az SZFE osztályvezető tanárjának ezúton kívánunk mi is nagyon boldog születésnapot!

Több betöltése Több betöltése