Az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát

2023 július 28., péntek 14:44.
Share

Júniusban a Hajógyári-szigeten mutatták be Madách Imre fő művét, Az ember tragédiáját a 10. Színházi Olimpia keretében. A Madách Projektben tíz külföldi ország színészhallgatói mellett az SZFE hallgatói is részt vettek. A szinhaz.org kérdezte Bagány Mártont, az SZFE brand és minőségmenedzsment igazgatóját arról, hogy mit jelentett a rendezvény az egyetem életében.

Az SZFE brandigazgatójaként hogy értékeled a lezajlott Madách Projektet?

Az SZFE számára megtisztelő volt Vidnyánszky Attila felkérése, hogy szervezzük meg a projektet. Nagy fába kellet belevágnunk a fejszét, de megérte, csodálatos két hetet töltöttünk el együtt a külföldi fiatalokkal. Véleményem szerint az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát, hiszen ahhoz, hogy megmutathassuk egyetemünk értékeit és belső összhangot teremthessünk, kellenek az ehhez hasonló, nagy volumenű vállalások. Emellett arra is büszkének kell lennünk, hogy az egyetem képes volt egy ilyen nagyívű rendezvényt megvalósítani. Ez számunkra is egy remek visszaigazolás volt arról, hogy jó úton haladunk. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt megmutatni azt, hogy az SZFE egy állandóan pezsgő, fantasztikus szellemi és kulturális műhely, örömmel látjuk a munkánkkal kapcsolatos pozitív visszajelzéseket.

Hogy tudott hozzájárulni az egyetem új arculatához ez a projekt?

Évek óta keményen dolgozunk azon, hogy megismerhetőbbé, emberközelibbé tegyük az intézményt. Az SZFE-re nehéz bekerülni, de feladatunk, hogy ennek ellenére is minél több diák számára adjunk bátorságot a jelentkezéshez. Ezért nagy energiákat fektetünk a felvételi kampányainkba, a nyílt napokba, az előkészítőkbe. Ennek a nyitásnak már korábban is láttuk az eredményességét, de a Madách Projekt mindenképpen ennek a csúcspontja volt. Ebből a programból világosan látszik, hogy az SZFE egy vidám, értékteremtő, magyar művészeti-kulturális missziót megvalósító intézmény. Rengeteg visszajelzést kaptunk, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem pozitív megítélését nagyban emelte a Madách Projekt megszervezése és lebonyolítása. A sok befektetett munka számos váratlan örömöt okoz nekünk akár a közösségi média platformjain, ahol többen privát üzeneteket írnak nekünk, hogy mennyire jó látni ezt a pezsgést, ami körülöttünk zajlik. És van pezsgés, hiszen a Madách Projekttel párhuzamosan, ugyanabban az időszakban markánsan jelen voltunk a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a VéNégy Fesztiválon is ? pár napja az EFOTT nagyszínpadán szerepeltünk és éppen most ért véget a Karaván Színházzal közösen megrendezett nyári táborunk hátrányos helyzetűek számára.

Milyen visszajelzések érkeztek a Projekttel kapcsolatban?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk: minden résztvevő a legnagyobb dicsérettel beszélt arról a néhány hétről, amelyet itt töltött. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki számára egy örök élmény lesz. Elég megnéznünk az elmúlt hetek sajtómegjelenéseit: azt láthatjuk, hogy minden magyar és külföldi fórumon elismerően nyilatkoztak a Madách Projektről. Megmutathattuk, hogy az SZFE képes arra, hogy egy ilyen volumenű vállalás keretében tíz külföldi egyetemmel is együttműködjön. Minden résztvevőtől úgy tudtunk elbúcsúzni, hogy biztosak lehetünk abban, hogy jó hírét viszik az egyetemnek és általában a magyar kultúra nagyszerűségének.

Sikerült nemzetközi kapcsolatokat építeni a résztvevő egyetemekkel?

A Madách Projekttel számos kapu nyílt intézményünk számára a nemzetközi térben. Szerteágazó, élő kapcsolatrendszert tudtunk kialakítani azzal a tíz külföldi egyetemmel, amelyek hallgatói részt vettek a projektben. A feladat most az lesz, hogy ne engedjük ezeket a kapcsolatokat megszakadni. Cserediákprogramokkal, külföldi fesztiválokon való részvétellel és vendégprofesszori előadásokkal is igyekszünk biztosítani hallgatóinknak a nemzetközi vérkeringéshez való bekapcsolódás lehetőségét.

Milyen folytatásra számíthatunk?

Biztosan lesz folytatása a Madách Projektnek. Ha nem is ilyen hatalmas volumenű  hiszen magas mércét állítottunk magunk elé, de szeretnénk néhány évente Budapesten egy nemzetközi fesztivált rendezni, amelyen a mostani találkozóhoz hasonlóan akár egy közösen választott tematika mentén láthatunk majd előadásokat. A színházi kapcsolatok erősítése mellett arra is törekszünk, hogy a különböző országok filmes képzéseiben résztvevő hallgatókkal is együttműködést alakítsunk ki. A legfontosabb, hogy a Madách Projekt keretében megnyílt lehetőségeket ne hagyjuk elveszni, hogy helyesen használjuk ki a meglévő lendületet az SZFE jövőjének építéséhez.

 

Forrás: Bagány Márton: ?Az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát? – 10. Színházi Olimpia (szinhaz.org)

Egyéb hírek

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Több betöltése Több betöltése