Az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát

2023 július 28., péntek 14:44.
Share

Júniusban a Hajógyári-szigeten mutatták be Madách Imre fő művét, Az ember tragédiáját a 10. Színházi Olimpia keretében. A Madách Projektben tíz külföldi ország színészhallgatói mellett az SZFE hallgatói is részt vettek. A szinhaz.org kérdezte Bagány Mártont, az SZFE brand és minőségmenedzsment igazgatóját arról, hogy mit jelentett a rendezvény az egyetem életében.

Az SZFE brandigazgatójaként hogy értékeled a lezajlott Madách Projektet?

Az SZFE számára megtisztelő volt Vidnyánszky Attila felkérése, hogy szervezzük meg a projektet. Nagy fába kellet belevágnunk a fejszét, de megérte, csodálatos két hetet töltöttünk el együtt a külföldi fiatalokkal. Véleményem szerint az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát, hiszen ahhoz, hogy megmutathassuk egyetemünk értékeit és belső összhangot teremthessünk, kellenek az ehhez hasonló, nagy volumenű vállalások. Emellett arra is büszkének kell lennünk, hogy az egyetem képes volt egy ilyen nagyívű rendezvényt megvalósítani. Ez számunkra is egy remek visszaigazolás volt arról, hogy jó úton haladunk. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt megmutatni azt, hogy az SZFE egy állandóan pezsgő, fantasztikus szellemi és kulturális műhely, örömmel látjuk a munkánkkal kapcsolatos pozitív visszajelzéseket.

Hogy tudott hozzájárulni az egyetem új arculatához ez a projekt?

Évek óta keményen dolgozunk azon, hogy megismerhetőbbé, emberközelibbé tegyük az intézményt. Az SZFE-re nehéz bekerülni, de feladatunk, hogy ennek ellenére is minél több diák számára adjunk bátorságot a jelentkezéshez. Ezért nagy energiákat fektetünk a felvételi kampányainkba, a nyílt napokba, az előkészítőkbe. Ennek a nyitásnak már korábban is láttuk az eredményességét, de a Madách Projekt mindenképpen ennek a csúcspontja volt. Ebből a programból világosan látszik, hogy az SZFE egy vidám, értékteremtő, magyar művészeti-kulturális missziót megvalósító intézmény. Rengeteg visszajelzést kaptunk, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem pozitív megítélését nagyban emelte a Madách Projekt megszervezése és lebonyolítása. A sok befektetett munka számos váratlan örömöt okoz nekünk akár a közösségi média platformjain, ahol többen privát üzeneteket írnak nekünk, hogy mennyire jó látni ezt a pezsgést, ami körülöttünk zajlik. És van pezsgés, hiszen a Madách Projekttel párhuzamosan, ugyanabban az időszakban markánsan jelen voltunk a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a VéNégy Fesztiválon is ? pár napja az EFOTT nagyszínpadán szerepeltünk és éppen most ért véget a Karaván Színházzal közösen megrendezett nyári táborunk hátrányos helyzetűek számára.

Milyen visszajelzések érkeztek a Projekttel kapcsolatban?

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk: minden résztvevő a legnagyobb dicsérettel beszélt arról a néhány hétről, amelyet itt töltött. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki számára egy örök élmény lesz. Elég megnéznünk az elmúlt hetek sajtómegjelenéseit: azt láthatjuk, hogy minden magyar és külföldi fórumon elismerően nyilatkoztak a Madách Projektről. Megmutathattuk, hogy az SZFE képes arra, hogy egy ilyen volumenű vállalás keretében tíz külföldi egyetemmel is együttműködjön. Minden résztvevőtől úgy tudtunk elbúcsúzni, hogy biztosak lehetünk abban, hogy jó hírét viszik az egyetemnek és általában a magyar kultúra nagyszerűségének.

Sikerült nemzetközi kapcsolatokat építeni a résztvevő egyetemekkel?

A Madách Projekttel számos kapu nyílt intézményünk számára a nemzetközi térben. Szerteágazó, élő kapcsolatrendszert tudtunk kialakítani azzal a tíz külföldi egyetemmel, amelyek hallgatói részt vettek a projektben. A feladat most az lesz, hogy ne engedjük ezeket a kapcsolatokat megszakadni. Cserediákprogramokkal, külföldi fesztiválokon való részvétellel és vendégprofesszori előadásokkal is igyekszünk biztosítani hallgatóinknak a nemzetközi vérkeringéshez való bekapcsolódás lehetőségét.

Milyen folytatásra számíthatunk?

Biztosan lesz folytatása a Madách Projektnek. Ha nem is ilyen hatalmas volumenű  hiszen magas mércét állítottunk magunk elé, de szeretnénk néhány évente Budapesten egy nemzetközi fesztivált rendezni, amelyen a mostani találkozóhoz hasonlóan akár egy közösen választott tematika mentén láthatunk majd előadásokat. A színházi kapcsolatok erősítése mellett arra is törekszünk, hogy a különböző országok filmes képzéseiben résztvevő hallgatókkal is együttműködést alakítsunk ki. A legfontosabb, hogy a Madách Projekt keretében megnyílt lehetőségeket ne hagyjuk elveszni, hogy helyesen használjuk ki a meglévő lendületet az SZFE jövőjének építéséhez.

 

Forrás: Bagány Márton: ?Az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát? – 10. Színházi Olimpia (szinhaz.org)

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése