Az SZFE adott otthont a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésének

B. Török Fruzsina
május 6., hétfő 16:20
Share

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban látta vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlését. A legnagyobb magyar színházi ernyőszervezet tagjait az SZFE rektora, Prof. Dr. Sepsi Enikő köszöntötte a patinás intézmény falai között. Kiemelte, hogy sokuk mint korábbi hallgató tért haza az egyetemre. Egyúttal azonban azt is hangsúlyozta, hogy bár a két szervezet között eddig nem volt intézményi szintű kapcsolat, a tevékenységük rendkívül sokoldalúan összefonódik és ezer szállal kötődik egymáshoz, amelyek közül a legszorosabb kötelék az évszázados magyar nyelvű színházi kultúra iránti elkötelezettségük.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzettek, a pályakezdő művészek megismertetését és karrierépítési lehetőségeik támogatásának fontosságát hangsúlyozta az SZFE rektora, Sepsi Enikő a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén. Azt is elmondta, hogy a résztvevők által képviselt intézmények a finanszírozási formától, a mérettől és attól függetlenül, hogy Budapesten, Magyarország vidéki régióiban, vagy a határon túli területeken működnek, értékközösséget alkotnak, amellyel a Színház- és Filmművészeti Egyetem is azonosul. Mint fogalmazott: az SZFE a magyar színházi szféra utánpótlását biztosítja, az MTT tagintézményei pedig a boldogulás és a sikeres pálya lehetőségét adják az SZFE-n végzetteknek.

A jelenleg is zajló felvételi számai is alátámasztják, hogy az SZFE Magyarország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézménye, hiszen valamennyi szak sokszoros, akár hatvanszoros túljelentkezést könyvelhet el – közölte Sepsi Enikő. Az egyetem folyamatosan fejleszti teljes képzési kínálatát: szeptembertől a már diplomával rendelkezők számára az egyéves színházművésztanári mesterképzést, valamint a drámainstruktor képzés keretein belül a több színház igényét kielégítő művészeti szervező specializációt. A rektor kiemelte, hogy több intézkedéssel is segíti a hallgatók boldogulását, ennek érdekében alapították meg a karrierirodát, és indították el a mentálhigiénés szolgálatot.

Az MTT-közgyűlés résztvevői számára az esemény nem csupán szakmai találkozó volt, hanem lehetőség is az SZFE hallgatóinak megismerésére: a negyedéves fizikai színházrendező és koreográfus szakos, valamint az ötödéves prózai színművész szakos hallgatók előadásában láthatták a tagok a Csongor és… – Belső utazás bizonytalan úti céllal Vörösmarty Mihály nyomán című produkciót.

Az MTT éves közgyűlése és az SZFE közötti szoros együttműködés új lendületet adhat a magyar színházművészet fejlődésének és elősegítheti a szakma, valamint a képzés közötti kölcsönös megértést, illetve támogatást. Sepsi Enikő úgy fogalmazott, hogy a színházművészet ereje és jelentősége nem megkérdőjelezhető; közös felelősségünk van abban, hogy a szakmai gyakorlatukat töltő, vagy a pályakezdő művészek gyökeret eresszenek és ez a gyökér ne pusztán egy szakmai közösséghez, egy intézményhez kösse őket, hanem, hogy a nemzetközileg is elismert magyar színházi ethosz szolgálatába állítsuk őket.

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése