Az SZFE második Nyílt Napja: Interaktív betekintés a filmes képzés világába

B. Török Fruzsina
2023 december 4., hétfő 15:25.
Share

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem második Nyílt Napjának megrendezése a filmes képzés iránt érdeklődő hallgatójelöltek számára ismételten bizonyította, hogy az egyetem elkötelezett a tehetségek felkutatása és a képzése iránt. Az eseményt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezető-helyettesei, Csáky Attila és Pacskovszky József nyitották meg, üdvözölve a nagy létszámú hallgatóságot.

A Nyílt Nap szervezői nem csupán passzív megtekintésre ösztönözték a résztvevőket, hanem igyekeztek interaktív módon is bevonni őket a filmes képzés világába. Az esemény során a hallgatójelöltek minden képzési ágazatba betekintést nyerhettek, lehetőségük volt megismerkedni az oktatókkal, és személyesen is feltétel nélkül tehették fel a kérdéseiket. Az SZFE számos oktatója részt vett az eseményen, és részletes információkat osztott meg a filmes képzés kínálatáról, a korszerű technikai feltételekről, valamint a kiemelkedő oktatói csapatról. Ez a személyes kapcsolat lehetővé tette a jelentkezők számára, hogy mélyebben megértsék az egyetem felvételi elvárásait és az egyes képzési ágak specifikációját. Az esemény hangulata szorosan követte a színművészetis nyílt napét, ahol kellemes alkotói légkörben mutatták be az SZFE filmes képzésének erősségeit. A Nyílt Nap során az egyetem filmes képzése számos fontos szempontból kiemelkedett. Az interaktív bemutatók, workshopok és prezentációk révén a jelentkezők nem csak elméleti ismereteket szereztek, hanem gyakorlati betekintést is kaptak az alkotói folyamatokba. Ez lehetőséget adott arra, hogy valódi élményeken keresztül értékeljék a filmes képzés dinamikáját.

Az oktatók elkötelezettsége és szakértelme is kiemelkedő volt. A hallgatójelöltek számára valószínűleg különleges élményt jelentett, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhettek azokkal az alkotókkal, akik mindennapi munkájuk során a filmipar legelismertebb szakemberei közé emelkedtek. A személyes konzultációk és a kötetlen kérdések feltételének lehetősége megerősítette a leendő hallgatókban a bizalmat, és segített az egyetem iránti elköteleződés kialakításában.

A Nyílt Napnak kiemelkedően fontos szerepe van az egyetemi felvételi időszakban. Az esemény lehetőséget teremtett arra, hogy a jelentkezők mélyebb megértést szerezzenek az egyetemi életről, a képzésekről, és segítséget nyújtott abban is, hogy tudatos döntést hozzanak a továbbtanulásukkal kapcsolatban.

 

Az érdeklődők kedvükre válogathattak a következő előadások között:

Nemzeti Filmintézet (NFI) – Pályaorientációs teszt: A filmipar egyik kulcsintézményének bemutatása és az itt elérhető pályaorientációs lehetőségek feltárása.

Digitális utómunka: Az előadás a filmkészítés utolsó fázisába, a digitális utómunka területére kalauzolta el az érdeklődőket.

Gyártásvezetés – Mit csinál egy producer?:  Az eseményen résztvevők lehetőséget kaptak betekinteni egy filmproducer mindennapi tevékenységébe és a gyártásvezetés kulisszatitkaiba.

„Képes vagy rá” – Televíziós rendezés: A televíziós rendezés művészetébe tett izgalmas utazás valószínűleg sok újdonsággal szolgált a szakma iránt érdeklődők számára.

Operatőr képzés tájékoztató: Az operatőr szakma titkaiba való beavatás, a fényképezés és a kamerakezelés rejtelmeinek megismerése.

A forgatókönyvtől a rendezésig: Az alkotói folyamat egyik legfontosabb szakaszának áttekintése és a filmművészet lényegének megértése.

Filmvágás: Az eseményen résztvevőknek lehetőségük volt bepillantani a filmvágás kreatív világába, és megtapasztalni, hogyan alakulnak a filmek az utómunka során.

3D-s ledfal bemutatása: A korszerű technológia bemutatása, amely az SZFE filmes képzésének részét képezi.

21. századi Sound Design, a számítógépes hangtervezés új lehetőségei: Az esemény egyik kiemelkedő része volt a hangtervezés modern lehetőségeinek bemutatása és azok az alkotói folyamatokban betöltött szerepének ismertetése.

Az előadásokat szünetek választották szét, lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy megbeszéljék az érdekességeket és személyesen kérdezhessenek. Az esemény biztosította annak megértését, hogy az SZFE filmes képzése nem csupán iskolai tananyagot közvetít a hallgatók felé, hanem egy élő, alkotó közösség része, amelybe érdemes bekapcsolódni és részese lenni.

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése