Az SZFE második Nyílt Napja: Interaktív betekintés a filmes képzés világába

B. Török Fruzsina
2023 december 4., hétfő 15:25.
Share

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem második Nyílt Napjának megrendezése a filmes képzés iránt érdeklődő hallgatójelöltek számára ismételten bizonyította, hogy az egyetem elkötelezett a tehetségek felkutatása és a képzése iránt. Az eseményt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezető-helyettesei, Csáky Attila és Pacskovszky József nyitották meg, üdvözölve a nagy létszámú hallgatóságot.

A Nyílt Nap szervezői nem csupán passzív megtekintésre ösztönözték a résztvevőket, hanem igyekeztek interaktív módon is bevonni őket a filmes képzés világába. Az esemény során a hallgatójelöltek minden képzési ágazatba betekintést nyerhettek, lehetőségük volt megismerkedni az oktatókkal, és személyesen is feltétel nélkül tehették fel a kérdéseiket. Az SZFE számos oktatója részt vett az eseményen, és részletes információkat osztott meg a filmes képzés kínálatáról, a korszerű technikai feltételekről, valamint a kiemelkedő oktatói csapatról. Ez a személyes kapcsolat lehetővé tette a jelentkezők számára, hogy mélyebben megértsék az egyetem felvételi elvárásait és az egyes képzési ágak specifikációját. Az esemény hangulata szorosan követte a színművészetis nyílt napét, ahol kellemes alkotói légkörben mutatták be az SZFE filmes képzésének erősségeit. A Nyílt Nap során az egyetem filmes képzése számos fontos szempontból kiemelkedett. Az interaktív bemutatók, workshopok és prezentációk révén a jelentkezők nem csak elméleti ismereteket szereztek, hanem gyakorlati betekintést is kaptak az alkotói folyamatokba. Ez lehetőséget adott arra, hogy valódi élményeken keresztül értékeljék a filmes képzés dinamikáját.

Az oktatók elkötelezettsége és szakértelme is kiemelkedő volt. A hallgatójelöltek számára valószínűleg különleges élményt jelentett, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhettek azokkal az alkotókkal, akik mindennapi munkájuk során a filmipar legelismertebb szakemberei közé emelkedtek. A személyes konzultációk és a kötetlen kérdések feltételének lehetősége megerősítette a leendő hallgatókban a bizalmat, és segített az egyetem iránti elköteleződés kialakításában.

A Nyílt Napnak kiemelkedően fontos szerepe van az egyetemi felvételi időszakban. Az esemény lehetőséget teremtett arra, hogy a jelentkezők mélyebb megértést szerezzenek az egyetemi életről, a képzésekről, és segítséget nyújtott abban is, hogy tudatos döntést hozzanak a továbbtanulásukkal kapcsolatban.

 

Az érdeklődők kedvükre válogathattak a következő előadások között:

Nemzeti Filmintézet (NFI) – Pályaorientációs teszt: A filmipar egyik kulcsintézményének bemutatása és az itt elérhető pályaorientációs lehetőségek feltárása.

Digitális utómunka: Az előadás a filmkészítés utolsó fázisába, a digitális utómunka területére kalauzolta el az érdeklődőket.

Gyártásvezetés – Mit csinál egy producer?:  Az eseményen résztvevők lehetőséget kaptak betekinteni egy filmproducer mindennapi tevékenységébe és a gyártásvezetés kulisszatitkaiba.

“Képes vagy rá” – Televíziós rendezés: A televíziós rendezés művészetébe tett izgalmas utazás valószínűleg sok újdonsággal szolgált a szakma iránt érdeklődők számára.

Operatőr képzés tájékoztató: Az operatőr szakma titkaiba való beavatás, a fényképezés és a kamerakezelés rejtelmeinek megismerése.

A forgatókönyvtől a rendezésig: Az alkotói folyamat egyik legfontosabb szakaszának áttekintése és a filmművészet lényegének megértése.

Filmvágás: Az eseményen résztvevőknek lehetőségük volt bepillantani a filmvágás kreatív világába, és megtapasztalni, hogyan alakulnak a filmek az utómunka során.

3D-s ledfal bemutatása: A korszerű technológia bemutatása, amely az SZFE filmes képzésének részét képezi.

21. századi Sound Design, a számítógépes hangtervezés új lehetőségei: Az esemény egyik kiemelkedő része volt a hangtervezés modern lehetőségeinek bemutatása és azok az alkotói folyamatokban betöltött szerepének ismertetése.

Az előadásokat szünetek választották szét, lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy megbeszéljék az érdekességeket és személyesen kérdezhessenek. Az esemény biztosította annak megértését, hogy az SZFE filmes képzése nem csupán iskolai tananyagot közvetít a hallgatók felé, hanem egy élő, alkotó közösség része, amelybe érdemes bekapcsolódni és részese lenni.

Egyéb hírek

Szín-Tár Fesztivál 2024

Idén is fantasztikus előadásokat láthatunk a színművészeti egyetemek találkozóján 2024. március 18-23. között Kecskeméten. Az előadásokon túl szakmai beszélgetések, workshopok teszik különlegessé az eseményt.

Különleges látogatás a Nemzetiben

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pénteken. A diákok az egyetem szervezésében kulisszajáráson vehettek részt, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

Együttműködési megállapodás a Károli Gáspár Református Egyetemmel

A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A művészeti-oktatási területre vonatkozó kétoldalú megállapodást Sepsi Enikő rektor és Trócsányi László rektor írták alá.

Elindult a jelentkezés a 7. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozó megmérettetésére diákfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm és természetfilm kategóriákban nevezhetnek tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Meghívó Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Barangoló drámaírói felhívás

A Déryné Barangoló Drámaírói felhívásának beadási határideje 10 nap múlva lejár.

Ternovszky Béla volt az SZFE filmklubjának vendége

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet filmklubja különleges vetítést tartott az Uránia Filmszínházban. Ternovszky Béla 1986-os kultikus animációs filmjét, a Macskafogót mutatták be. A következő filmkub február 22-én lesz, amikor is a Kojot négy lelke (2023) című filmet nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzám tartozik – utazás misztikus helyeken Balázs Gézával

Nemrégiben Indiában barangolhattunk Balázs Gézával, ezúttal pedig egy másik rejtélyes és izgalmas helyszínre kalauzol el bennünket: a Húsvét-szigetre. A holland tengerész, Jakob Roggeveen vezetésével érkező európaiak találkozása a helyi Rapa Nui néppel 1722-ben nem csupán tragédiát hozott, hanem beavat minket egy egészen különleges kultúrába és történelembe. Most Balázs Géza professzor vezetésével mélyebben bepillantunk a Húsvét-sziget misztikus világába, feltárva a sziget rejtélyeit, valamint a moai szobrok történetét.

Több betöltése Több betöltése