Az SZFE volt az Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gála házigazdája

2022 november 7., hétfő 15:51.
Share

Megtartotta hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS), melyen az SZFE hallgatói is felléptek.

Dr. Szarka Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte, megtiszteltetés, hogy az SZFE fogadhatja vendégül a fiatal sportolókat. A kancellár hozzátette, bízik benne, hogy az Egyetem sportéletének fejlesztésével, idővel SZFE-s hallgatók is díjakat vehetnek át hasonló rendezvényeken.

A gálát előadásaikkal színesítették a másodéves próza- és zenész színész hallgatóink.

A gála rangjához méltó körülmények fogadták a rendezvény résztvevőit, akiket a Himnuszt követően Mocsai Lajos, a MEFS elnöke köszöntött. Beszédében kiemelte: idén Miskolcon első alkalommal rendezték meg a MEFOB Fesztet ? remélhetőleg hagyományt teremtve ?, ahol ezer sportoló mérte össze erejét nyolc különböző sportágban, majd bejelentette, hogy 2024-ben Magyarország, azon belül a borsodi megyeszékhely és Debrecen ad majd otthont az Európai Egyetemi Játékoknak. Éves összegzésében elmondta ? soha annyi díjazott nem volt, mint az idei eseményen.

?Idén júliusban a lengyelországi egyetemi játékokon a felsőoktatási intézmények és a magyar csapat történelmet írtak ? mondta Mocsai Lajos. ? A házigazdák után a második legnagyobb delegációval, négyszáztizenhét fővel képviseltük az egyetemeket és egyben Magyarországot is. Tizenhét felsőoktatási intézmény, negyvenhét éremmel tért haza. A Testnevelési Egyetem az éremtábla negyedik helyén végzett, Magyarország pedig a képzeletbeli ranglista ötödik helyét szerezte meg? ? tette hozzá.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az egyetemi sportélet erősítésének fontosságáról beszélt, mert ahogy elmondta, tizennyolc éves korban nagyon sok igazolt sportolót veszít el a magyar sportélet.

?Az érettségiző magyar fiataloknak több mint a tíz százaléka, nagyjából tízezer fő sportol versenyszerűen tizennyolc éves koráig Ezeknek a fiataloknak a nyolcvan, nyolcvanöt százaléka, tehát körülbelül nyolcezer-ötszáz fő az érettségi környékén, illetve utána a pályaválasztás miatt abbahagyja a sportolást. Úgy gondolom tehát, hogy az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak. Továbbá képesnek kell lennie arra, hogy megnyerje azokat, akik egy időre elhagyták a sportpályákat vagy épp egyetemi hallgatóként kapnak kedvet az aktív sportoláshoz? ? fogalmazott Schmidt Ádám.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára beszédében Hajós Alfrédot, Magyarország első olimpiai bajnokát említette, aki a díjazottakhoz hasonlóan kettős életpályát folytatott, és egyetemi tanulmányai mellett ért el kiemelkedő sportsikereket.

?Azért dolgozunk együtt a hajós Alfréd terven a sportért felelős államtitkársággal és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, hogy ezt a kettős életpályát állítsuk példaképp mindannyiunk elé? ? mondta az államtitkár.

A világversenyeken kiválóan szerepelt egyetemisták között díjazták az úszó Milák Kristófot (Edutus Egyetem), a kajakos Lucz Annát (Budapesti Gazdasági Egyetem), a vívó Pusztai Lizát (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és az úszó Verrasztó Evelynt (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) is.

Az egyetemek közötti Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyét a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyerte, míg az abszolút pontversenyben a Pécsi Tudományegyetem végzett az élen.

Fotó: MEFS.hu
Szöveg: MEFS.hu nyomán